Η KTM RC16 στην παραγωγή;

Το MotoGP έχει μπει για τα καλά στη συνείδηση του μοτοσυκλετιστικού κοινού και πολύς κόσμος πλέον ξέρει μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα με το κωδικό της όνομα. Τι σας λέει λοιπόν η ονομασία RC16; Καλά μαντέψατε. Είναι η μοτοσυκλέτα της KTM για το MotoGP. Και πρόκειται να βγει στην παραγωγή.

Η ‘μόδα’ της τελευταίας δεκαετίας ‘θέλει’ μοτοσυκλέτες του κορυφαίου πρωταθλήματος των δύο τροχών να περνούν στην παραγωγή, με την Ducati να κάνει την αρχή με την Desmosedici RR ακριβώς μια δεκαετία πριν. Οκτώ χρόνια μετά ακολούθησε η Honda με την παρουσίαση της RC213V-S, ενώ για το 2017 η Aprilia αποκάλυψε την RSV4 FW-GP.

Η Ducati από την πλευρά της δημιούργησε την 1299 Superleggera, όμως η προσέγγιση των Ιταλών ήταν λίγο πιο… street legal από αυτή των συμπατριωτών τους. Παρ’ όλα αυτά και αν οι RSV4 και 1299 δεν σας ακούγονται και τόσο… MotoGP, να σας ενημερώσουμε πως μπόλικη τεχνολογία έχει περάσει στις δύο μοτοσυκλέτες από τις αγωνιζόμενες αδελφές τους.

Η μία έχει να επιδείξει τον κινητήρα της με τις πνευματικές βαλβίδες που βασίζεται στις μοτοσυκλέτες των Bautista-Bradl από το 2015 (RSV4 FW) και η άλλη το ηλεκτρονικό της πακέτο (1299 Superleggera), το οποίο σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ducati είναι πιο εξελιγμένο από το λογισμικό της Magneti-Marelli που χρησιμοποιεί η φετινή Desmosedici!

KTM RC16 Production Model 2018
Η νέα RC16 πιθανότατα θα βασιστεί στην πρώτη έκδοση της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας του MotoGP. Ή μήπως όχι;

Και θα μου πείτε τώρα – και με το δίκιο σας – τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ενδεχόμενη παραγωγή της KTM RC16; Έχουν και παραέχουν. Γιατί η KTM δεν μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι έτσι απλά. Έτσι, για το 2018, οι Αυστριακοί θέλουν να περάσουν στα ‘μεγάλα σαλόνια’΄της παραγωγής, παρουσιάζοντας κάτι ξεχωριστό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας της εταιρίας, Stefan Pierer, ανακοίνωσε λοιπόν ότi του χρόνου, μια MotoGP μοτοσυκλέτα θα κυλίσει τις ρόδες της από τη γραμμή παραγωγής του Mattighofen. Θα έχει κινητήρα 1000cc, τετρακύλινδρο σε διάταξη ‘V’ και θα αποδίδει περίπου 240hp!

Γιατί 240hp; Γιατί όπως είπε ο Pierer, οι 270hp ίπποι της μοτοσυκλέτας που οδηγούν οι Pol Espargaro και Bradley Smith δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι για το κοινό, ενώ οι 240hp θα μπορούν να είναι πιο… αξιόπιστοι. Τώρα, το ποιός θα είναι να εκμετελλευτεί τέτοια ισχύ, είναι άλλη ιστορία.

KTM RC16 Production Model 2018 Upper View
Και μία πάνω όψη για να συνηθίζει το μάτι…

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε τουλάχιστον 100 μοτοσυκλέτες και να προσφέρουμε αυτό το προϊόν σε προσιτή τιμή,» ξεκίνησε να λέει ο Pierer στο Speedweek και συνέχισε: «Αυτή η μοτοσυκλέτα δεν θα δεχθεί καμία έγκριση για το δρόμο, θα προορίζεται μόνο για χρήση στην πίστα. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά τη μοτοσυκλέτα του MotoGP

Τι είχε να πει όμως για το κόστος της μοτοσυκλέτας; «Θέλω να επιτύχω μια πολύ χαμηλότερη τιμή για την παραγωγή αυτής της αγωνιστικής από ότι η Honda για τη δική της μοτοσυκλέτα. Θα ήθελα να δω να οδεύουμε για τις 100-120.000€

Εμείς να θυμίσουμε ότι η RC213V-S της Honda στοιχίζει περίπου 190.000€, έτσι η τιμή που σκέφτονται στην KTM είναι αρκετά πιο προσιτή από αυτή των Ιαπώνων. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι η Honda μπορεί να χρηιμοποιηθεί και στο δρόμο, ενώ από τις μοτοσυκλέτες που προαναφέραμε στην αρχή, μόνο η Aprilia προορίζεται μόνο για αγωνιστική χρήση.

Παρ’ όλα αυτά οι συλλέκτες και οι… πλούσιοι αναβάτες των track-days λίγο τα κοιτάζουν αυτά, οπότε λίγο-πολύ αυτές οι μοτοσυκλέτες ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Όσο για το ποια θα είναι η τελική μορφή της RC16 παραγωγής; Αυτό δεν το γνωρίζουμε, όμως υποθέτουμε ότι θα μοιάζει πολύ με την μοτοσυκλέτα του MotoGP. Αν μάλιστα έχει και αυτοκόλλητα με ταύρους, τότε θα είναι εντελώς Ready to Race.

KTM RC16 Production Model 2018 Ready To Race
Are you… Ready?

KTM RC16 Production Model 2018 multiple views