Παρουσίαση – Moto Morini Corsaro 1200 ZZ 2017

Η Moto Morini ανανέωσε τον ‘Κουρσάρο’ (Corsaro 1200 ZZ) της για το 2017 βελτιώνοντας τον κινητήρα του, ενώ προσπάθησε (και κατάφερε) να τον συναρμολογήσει με όσο το δυνατόν περισσότερα εγχώρια μέρη, καθιστώντας τη μοτοσυκλέτα της αμιγώς Ιταλική.

Το 2017 έφερε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία αναφορικά με την την εισαγωγή/κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, με τις προδιαγραφές ‘Euro 4’ να ανακατεύουν αρκετά την τράπουλα για τους κατασκευαστές.

Moto Morini Corsaro 1200 ZZ upper view
Η νέα Moto Morini Corsaro 1200 ZZ

Η Moto Morini από την πλευρά της – αν και μικρό εργοστάσιο – αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές σχετικά με την Corsaro 1200 ZZ, δίχως να φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τη μοτοσυκλέτα της να ‘χαθεί’ μέσα στους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς.

Ο κινητήρας του νέου μοντέλου των Ιταλών έχει την ίδια βάση με αυτόν που πρωτοπαρουσιάσθηκε το 2005, έχει όμως αρκετές αλλαγές για να συνάδει με το σήμερα αλλά και τις προδιαγραφές Euro 4.

Και για να θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά του, έχει χωρητικότητα 1187 κυβικών εκατοστών, είναι δικύλινδρος σε διάταξη ‘V’ και αποδίδει 137hp με 92ft-lb ροπής.

Η Moto Morini αναφέρει ότι οι αλλαγές που υπέστη ο κινητήρας δεν άλλαξαν το χαρακτήρα του, ενώ το νέο σύστημα εξαγωγής της Zard βοηθά στις λιγότερες εκπομπές ρύπων, την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τα… αυτιά σου, παράγοντας πιο μελοδικό ήχο.

Η νέα Corsaro 1200 ZZ διαθέτει και μερικά ‘καλούδια’ της εποχής όπως quickshifter και συμπλέκτη ολίσθησης, με την πρώτη ‘παρασπονδία’ αναφορικά με το ‘All Italian Dream’ της Moto Morini να έρχεται μέσω της Γερμανικής συνεισφοράς του ABS, από την Bosch.

Περνώντας στους εγχώριους δότες, παρατηρούμε ότι το πλήρως ρυθμιζόμενο μπροστινό σύστημα προέρχεται από την Mupo. Η εταιρία από την Bologna προσφέρει ρύθμιση προφόρτισης, συμπίεσης και απόσβεσης επαναφοράς, δημιουργώντας ένα αρκετά ανταγωνιστικό πακέτο για το εμπρός μέρος.

Οι δαγκάνες των φρένων προέρχονται από την Brembo και τα ελαστικά είναι της Pirelli, με την Ιταλική εταιρία να προμηθεύει την Corsaro 1200 ZZ με ένα ζευγάρι Diablo Rosso III. Ο πίνακας οργάνων είναι και αυτός Ιταλικής κατασκευής, με την AIM να προσφέρει μια έγχρωμη TFT οθόνη 5in.

Moto Morini Corsaro 1200 ZZ TFT Dash
Η οθόνη 5in της AIM κοσμεί τον πίνακα οργάνων του ‘Κουρσάρου’

Ο ‘Κουρσάρος’ της Moto Morini είναι ξεχωριστός και οι Ιταλοί αναφέρουν ότι αν θέλεις μία, θα την φτιάξουν στα ‘μέτρα’ σου, κάνοντάς την μοναδική. Όσο για την τιμή; Ε, αυτή, είναι λίγο υψηλή. Θα χρειαστείς σχεδόν 20.000€ για να την κάνεις δική σου, αλλά είπαμε. Η Corsaro 1200 ZZ είναι ξεχωριστή.