Cyprus Motor Show 2017 – Όσα είδαμε και… αντιληφθήκαμε

Έπειτα από πέντε χρόνια διακοπής είχαμε την επαναλειτουγία της Έκθεσης ‘Cyprus Motor Show’, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-7 Μαΐου. Τα εκθέματα ήταν πολλά, η πλειονότητα αυτών όμως δεν αφορούν τη δική μας θεματολογία.

Η μοτοσυκλέτα έδωσε το παρόν στην Έκθεση Αυτοκινήτου, με τις BMW, Ducati και Suzuki να συνοδεύουν τις τετράτροχες υπάρξεις που βρίσκονταν στα περίπτερα του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Λευκωσίας. Αυτό και μόνο έκανε την παρουσία μας στον χώρο επιβεβλημένη, καθώς όπου υπάρχει μοτοσυκλέτα υπάρχει και η ομάδα του BikersTime.com.

Οι διοργανωτές ήταν η ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) και η ΣΕΜΟ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων), με το ‘Cyprus Motor Show’ να έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάπτυξη της οικονομίας στον τόπο, προωθώντας ξανά τα οχήματα μετακίνησης μετά από καιρό.

Τι είδαμε

Οι μοτοσυκλέτες που υπήρχαν στα περίπτερα 5 (Χ. Πηλακούτας – BMW), 6 (Α. Τρικομίτης – Suzuki) και 7 (Unicars – Ducati) βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με τα αυτοκίνητα, καταλαμβάνοντας το δικό τους μικρό χώρο.

Στο περίπτερο της BMW υπήρχαν τέσσερις μοτοσυκλέτες, με τις R nineT Racer και R nineT Scrambler, να τραβούν αμέσως τα βλέμματα. Ειδικά η έκδοση Racer ήταν ‘χάρμα οφθαλμών’, πολύ ποιοτική και με πολύ έντονη την αίσθηση του retro στοιχείου.

Παρέα με τις δύο R nineT ήταν και μία πλήρως εξοπλισμένη για ταξίδια R1200GS, ενώ πίσω τους βρισκόταν και μια εξίσου εντυπωσιακή S1000XR.

Το περίπτερο της Ducati διέθετε πέντε μοτοσυκλέτες, με τις νέες προσθήκες στην γκάμα των ‘κόκκινων’ Scrambler, SuperSport, Multistrada 950 και Monster 797 να είναι όλες τους εκεί. Η σειρά Scrambler έδωσε νέο ‘χρώμα’ στο line-up της Ιταλικής εταιρίας, η οποία δεν είχε κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και με τον υπεύθυνο πωλήσεων της Ducati, κο Παναγιώτη Κυπριανού, με τον οποίο και ανταλλάξαμε ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια των Ιταλών.

Στη Suzuki είδαμε μονάχα ένα μοντέλο να εκπροσωπεί την εταιρία στο δίτροχο κοινό, με την αειθαλή VanVan να βρίσκεται στο κέντρο του περιπτέρου.

 

Τι αντιληφθήκαμε και συμπεράσματα

Μέσω της Έκθεσης του ‘Cyprus Motor Show’ αντιληφθήκαμε ότι η αγορά φαίνεται να ανθεί ξανά. Φάνηκε από την πολύ καλή οργάνωση και τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αυτοκινήτων, αλλά και την προσέλευση του κόσμου.

Στην επιστροφή μας όμως από το χώρο της Λευκωσίας όλη η ομάδα είχε την ίδια απορία· γιατί μαζί με το αυτοκίνητα (όπως και άλλα πράγματα) δεν ανθεί στον ίδιο βαθμό και η μοτοσυκλέτα; Γιατί μπορεί η κίνηση των δίτροχων οχημάτων να δείχνει ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταγωνίζεται τα αυτοκίνητα.

Δυστυχώς η μοτοσυκλέτα φαίνεται κάπως παραγκωνισμένη στην Κύπρο, σε έναν τόπο-παράδεισο για την χρήση της. Θέλετε από κλιματολογικές συνθήκες; Από ποιότητα δρόμων; (πιστέψτε με, υπάρχουν πολύ χειρότερα παραδείγματα στην Ευρώπη). Τα θετικά στοιχεία είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά και όμως η μοτοσυκλέτα δεν έχει μπει για τα καλά στο ‘πετσί’ του κόσμου.

Ίσως μια Έκθεση όπως εκείνη που πραγματοποιήθηκε το 2012 (Motorbike Exhibition & Show) να είναι αυτό που χρειάζεται για να δει ο κόσμος τη μοτοσυκλέτα καλύτερα, με άλλο μάτι. Με όλους τους αντιπροσώπους των μοτοσυκλετών, των εξαρτημάτων και των ειδών προστασίας και ένδυσης, συγκεντρωμένους σε έναν χώρο.

Έναν χώρο που θα ‘μυρίζει’ μοτοσυκλέτα, αποκλειστικά για τους λάτρεις των δύο τροχών. Πολλοί θα πουν ότι δεν υπάρχει η αγοραστική δύναμη, το κοινό ίσως και το έναυσμα για κάτι τέτοιο. Εμείς θεωρούμε ότι το πρώτο υπάρχει, το δεύτερο θέλει ‘χτίσιμο’ και μόνο με δραστικές ενέργειες μπορεί να υλοποιηθεί και να φτάσει στο επιθυμητό.

Όσο για το έναυσμα; Οι αρμόδιοι ίσως πρέπει να κάτσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν πως φαντάζονται το μέλλον της μοτοσυκλέτας στην Κύπρο. Μέσα από τη συζήτηση είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει και αυτό. Δεν μπορεί, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τους δύο τροχούς.

Από την άλλη πάλι, όταν μέσα στο χώρο της Έκθεσης ακούσαμε από Εκθέτη ότι «Δεν φέραμε μοτοσυκλέτες, φέτος είπαμε να δώσουμε βαρύτητα στο αυτοκίνητα» δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε. Γιατί μπορεί το Cyprus Motor Show να αφορούσε τα αυτοκίνητα, η δυνατότητα ύπαρξης μοτοσυκλετών όμως υπήρχε. Στο κάτω-κάτω, τόσα χρόνια που δίνεται η βαρύτητα;

Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ένα μπράβο στις αντιπροσωπείες που είχαν μοτοσυκλέτες στα περίπτερά τους, δίνοντάς τη δυνατότητα στον κόσμο να δει περισσότερες από μία εταιρίες μαζεμένες στον ίδιο χώρο. Μα θα πείτε, τρεις εταιρίες; Έστω τρεις, για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα χρειάζεται πάντα μια αρχή και αυτή θεωρούμε ότι έγινε.