Παρουσίαση – Honda Africa Twin CRF1000L Rally

Μάρτιος 2017. Ιταλικό event ‘Motodays’. Η Honda, μετά από πολλά χρόνια αναμονής από το κοινό της, παρουσιάζει την Africa Twin CRF1000L Rally!

Αν ρωτήσετε έναν fan της Honda που έχει/είχε στην κατοχή του μια Africa Twin 750 ή ακόμη και τη νεότερη 1000, το πιθανότερο είναι να σας πει ότι θα την ήθελε λίγο πιο χωμάτινη. Λίγο πιο… Dakar. Ε, λοιπόν, η Big ‘H’ έκανε ακριβώς αυτό!

Η νέα Honda Africa Twin CRF1000L Rally

Πέρυσι στην Eicma, είδαμε ένα concept με το όνομα Africa Twin Enduro το οποίο μύριζε… έρημο! Η απήχηση και τα θετικά σχόλια που συγκέντρωσε από τον κόσμο ήταν πολλά ώστε να αφήσουν τη Honda ασυγκίνητη, με τους Ιάπωνες να λαμβάνουν το ‘μήνυμα’, προχωρώντας στην κατασκευή μιας αντίστοιχης μοτοσυκλέτας παραγωγής.

Η νέα μοτοσυκλέτα της Honda είναι βασισμένη πάνω στο concept που είδαμε στην Ιταλία, με τον κινητήρα της βασικής έκδοσης της Africa Twin να έρχεται αυτούσιος και χωρίς αλλαγές στη νέα CRF1000L Rally.

Αλλαγή υπάρχει στο σύστημα της εξάτμισης με την Termignoni να προμηθεύει τη νέα μοτοσυκλέτα, δίνοντας ένα ακόμη ισχυρότερο ‘δέσιμο’ με το χώρο του Dakar. Μην ξεχνάμε ότι η εργοστασιακή ομάδα της Honda χρησιμοποιεί τα ίδια συστήματα στις μοτοσυκλέτες που αγώνιζονται στον πολύφημο αυτό αγώνα. Ποια τα οφέλη της; Ζυγίζει 7kg λιγότερα, προσφέρει 5 παραπάνω ίππους, ‘αγριεύει’ την εμφάνιση και… ‘τραγουδάει’ καλύτερα στα αυτιά σου.

Οι εμφανείς αλλαγές της νέας CRF1000L Rally εντοπίζονται στο νέο, ψηλότερο εμπρός φτερό, τo νέο ανεμοθώρακα, τη νέα ουρά αλλά και στα ανθρακονημάτινα μέρη τα οποία έρχονται να μειώσουν το βάρος του συνόλου. Οι τροχοί είναι επίσης νέοι και προέρχονται από την Excel, τα ελαστικά είναι πιο χωμάτινα και φέρουν ‘τακούνια’, ενώ η γενικότερη αίσθηση της μοτοσυκλέτας αποπνέει κάτι από Dakar.

Βέβαια, επειδή στο Dakar όλοι αγωνίζονται μόνοι τους, μην περιμένετε να βάζετε το έτερον ήμισυ στη νέα σας CRF1000L Rally. Δεν υπάρχουν πίσω μαρσπιέ, ενώ ούτε η σέλα φαίνεται να διαθέτει χώρο για συνεπιβάτη. Βάλτε και ένα αυτοκόλλητο ‘passengers are not allowed’ και θα ξενοιάσετε από τις ερωτήσεις του τύπου ‘γιατί δεν με πας βόλτα’.

Διαφορετική όψη με την εξάτμιση της Temignoni να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανανέωση της μοτοσυκλέτας

Στη νέα αυτή έκδοση υπάρχει μια νέα εφαρμογή για smartphone, με την οποία μπορείς να ‘κατεβάσεις’ διαφορετικές χαρτογραφήσεις κινητήρα και να τις περάσεις στο λογισμικό της.

Οι αναρτήσεις έχουν διαφορετικές ρυθμίσεις ώστε να ταιριάζουν με τον υπόλοιπο, νέο χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, ενώ όσο αφορά τις αποσκευές, μην αγχώνεστε. Μπορείτε να κουβαλάτε ότι και με μια ‘απλή’ Africa Twin, με εξαίρεση ότι γλυτώνετε αυτές της ‘καλής’ σας. Τα είπαμε πιο πάνω, τώρα ξέρετε.

Τέλος, να πούμε ότι η νέα πιο χωμάτινη έκδοση θα έρχεται με δύο επιλογές, που θα δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων ή το DCT της Honda.

Φαίνεται έτοιμη για… δράση

H νέα CRF1000L Rally είναι ήδη στις Ιταλικές αντιπροσωπείες και διατίθεται σε δύο χρωματισμούς, το τρικολόρε του HRC και τα χρώματα Rally που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής. Η τιμή της είναι 21.490€ για την έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο ή 22.640€ για αυτή με το κιβώτιο DCT.

Προς το παρόν η μοτοσυκλέτα είναι περιορισμένης παραγωγής και δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για το αν θα τη δούμε να πωλείται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε, σταματήστε το μέτρημα των χρημάτων σας. Ελπίζουμε η Honda να την κατασκευάσει μαζικά και να την διαθέσει σε όλους – είμαστε σίγουροι πως είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να την κάνουν δική τους.