MotoGP Circuit Of The Americas – FP3&FP4 – O Vinales στην κορυφή των συνδυασμένων αποτελεσμάτων

Τα συνδυασμένα αποτελέσματα των δύο ημερών είδαν τον Maverick Vinales να επικρατεί, με τον Marquez να αντεπιτίθεται λίγο πριν την διαδικασία των κατατακτηρίων.

FP3: Η πίστα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σε χειρότερη κατάσταση σήμερα από ότι χθες, με τη συννεφιά να καλύπτει μεγάλα κομμάτια του ουρανού και την υγρασία να μειώνει αρκετά τα επίπεδα πρόσφυσης. Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με τα σαμαράκια που προϋπήρχαν στην πίστα του Texas έκαναν το έργο των αναβατών δύσκολο και αυτό φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των τρίτων ελεύθερων δοκιμών.

Αν έπρεπε να εστιάσουμε σε κάτι σε αυτήν την περίοδο ελεύθερων δοκιμών, αυτό θα ήταν οι (πάρα) πολλές πτώσεις. Αυτό εγείρει αρκετά ερωτηματικά για τον αυριανό αγώνα, ο οποίος αν πραγματοποιηθεί σε παρόμοιες συνθήκες, πολλοί θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ο ‘χορός’ των πτώσεων ξεκίνησε μόλις δύο λεπτά μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, με τον Alex Rins να χτυπά τον αριστερό του καρπό και να μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο της πίστας.

Έκτοτε και ως τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαπεντάλεπτου του FP3 είχαμε άλλες 4(!) πτώσεις, με τους Bautista, Aleix Espargaro, Dovizioso και Lowes να επισκέπτονται τις αμμοπαγίδες της πίστας. Όσο αφορά τους χρόνους κανείς δεν πλησίαζε τους αντίστοιχους χθεσινούς, με τις συνθήκες να μην είναι σύμμαχος των αναβατών.

Μπαίνοντας στα τελευταία 20 λεπτά είχαμε πτώση και για τον Marc Marquez στη Στροφή 18, με τον Iannone να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Ο Ισπανός αναβάτης της Repsol Honda είχε και δεύτερη πτώση 6 λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, την ώρα που οι περισσότεροι άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς.

Αν και οι περισσότεροι αναβάτες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τις χθεσινές τους επιδόσεις, ο Maverick Vinales έβαλε τα μαλακά ελαστικά στην M1 του, κάνοντας αυτό που δεν έκανε χθες στο FP2. Ο Ισπανός ‘έριξε’ τον χθεσινό του χρόνο περίπου 0.5sec, περνώντας παράλληλα στην 1η θέση των συνδυασμένων αποτελεσμάτων.

Ο Marquez δεν βελτιώθηκε σε σχέση με χθες και έμεινε 2ος στα συνδυασμένα (4ος στο FP3), με τον Dani Pedrosa να ανεβαίνει στην 3η θέση και των δύο ημερών (2ος στο FP3) με έναν τελευταίο γρήγορο γύρο. Ο Cal Crutchlow ήταν 3ος στη διαδικασία (5ος στα συνδυασμένα), περνώντας τον Valentino Rossi στα συνδυασμένα αποτελέσματα ο οποίος ήταν μόλις 15ος στο FP3.

Τη δεκάδα των συνδυασμένων αποτελεσμάτων συμπλήρωσαν οι Zarco (4ος), Dovizioso (7ος), Redding (8ος), Folger (9ος) και Iannone (10ος), με τον Jorge Lorenzo να χρειάζεται να περάσει και αυτή τη φορά από το Q1 (12ος).

Αναλυτικότερα η κατάταξη των συνδυασμένων αποτελεσμάτων της δεύτερης ημέρας:

 

FP4: Η διαδικασία του FP4 είδε τον Marc Marquez να είναι επικρατέστερος όλων, με τον Ισπανό αναβάτη να βρίσκεται στην πρώτη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών. Ο Ισπανός δοκίμασε δύο συνδυασμούς ελαστικών και σημείωσε το 2.04.201 με μεσαίο εμπρός και σκληρό πίσω ελαστικό.

Τον ίδιο συνδυασμό χρησιμοποιήσαν και οι περισσότερες Honda, με τον Dani Pedrosa να σημειώνει το 2ο χρόνο. Ο Ισπανός είχε στα τελευταία λεπτά και μια ανώδυνη πτώση, με τον Vinales να είναι αυτό που ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα των χρόνων. Jack Miller και Cal Crutchlow επιβεβαίωσαν τη δυναμική των Honda στην Αμερική, παίρνοντας τις θέσεις 4 και 5.

Στην 6η θέση βρέθηκε ο Johann Zarco, με τους Dovizioso, Baz, Redding και Iannone να ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα.