MotoGP Circuit Of The Americas – Q1&Q2 – Εκπληκτική μάχη, o Marquez στην pole!

Η pole position του MotoGP πήγε για 67η φορά στον Marc Marquez, με τον Ισπανό αναβάτη να σημειώνει έναν εκπληκτικό γύρο και τον Maverick Vinales να αρκείται στην 2η θέση. 3ος βρέθηκε ο Valentino Rossi, με τον Jorge Lorenzo να πετυχαίνει το καλύτερό του πλασάρισμα σε κατατακτήριες ως αναβάτης της Ducati.

Q1: H πρώτη διαδικασία κατατακτηρίων ήταν υπόθεση ‘Miller’, με τον Αυστραλό να ηγείται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αφήνοντας τους υπόλοιπους να μάχονται για τη 2η θέση. Μια θέση την οποία φαινόταν να κατακτά εύκολα ο Jorge Lorenzo, με τον Loris Baz να αποφασίζει ότι δεν θα αφήσει την είσοδο στο Q2 χωρίς μάχη.

Ο Γάλλος πίεσε και ως το τρίτο ενδιάμεσο κομμάτι ο ρυθμός του μπορούσε να τον φέρει σε μία από τις δύο προνομιούχες πρώτες θέσεις, όμως ένα γλύστρημα του μπροστινού μέρους της Ducati του στην τελευταία στροφή τον έριξε προς στιγμήν στην άσφαλτο, καταστρέφοντάς του τον γύρο.

Και όταν λέμε ‘προς στιγμήν στην άσφαλτο’ το εννοούμε. Ολόκληρη η αριστερή πλευρά του Baz ακούμπησε στο έδαφος, με τη GP16 του να σηκώνεται και τον ίδιο να ‘σκαρφαλώνει’ ξανά πάνω της, αφού πρώτα είχε συρθεί για κάποια μέτρα.

Έτσι, οι θέσεις των Miller-Lorenzo έμειναν ανεπηρέαστες, με τους δύο αναβάτες να παιρνούν στο Q2.

Ο Jorge Lorenzo πέρασε από το Q1 πριν φτάσει στην 6η θέση του αυριανού grid

Q2: Μόλις λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε η τελευταία διαδικασία κατατακτηρίων, με τον Marc Marquez να σημειώνει γρήγορα 2.03.675, παίρνοντας την πρωτοπορία. Εννέα λεπτά πριν το τέλος σημειώθηκε η πρώτη πτώση του Q2, με τον Jack Miller να είναι το θύμα.

Στο μεταξύ, στην προτελευταία στροφή της πίστας οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha είχαν την πρώτη τους αψιμαχία, με τον Vinales να έρχεται πίσω από τον Rossi με ταχύτερο ρυθμό και τον Ιταλό να μένει στη γρήγορη γραμμή της πίστας, με μικρότερη ταχύτητα.

Αυτό το περιστατικό χάλασε το γύρο του Vinales ο οποίος προς στιγμήν έχασε την ψυχραιμία του, με τους δύο άνδρες να λύνουν την παρεξήγηση με το τέλος του αγώνα, συνομιλώντας και δίνοντας μια χειραψία.

Ο Crutchlow στο μεταξύ είχε πτώση μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, με τον Vinales να πλησιάζει οριακά το χρόνο του Marquez στην 1η θέση. Ο Rossi στο μεταξύ έμενε 7ος, ενώ όλα έδειχναν ότι η μάχη της pole θα παιζόταν ανάμεσα στους Ισπανούς Marquez-Vinales.

Έτσι και έγινε, ο Vinales σημείωσε 2.02.871 και πήρε την πρωτοπορία για λίγα μόλις δευτερόλεπτα, με τον Marquez να δίνει άμεση απάντηση με χρόνο 2.02.741! Ο γύρος του αναβάτη της Honda ήταν πάνω από 4 δέκατα ταχύτερος από την περσινή pole του ίδιου, μη αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης για τα εναπομείναντα δευτερόλεπτα της διαδικασίας.

Την 3η θέση κατέκτησε ο Valentino Rossi, με τον Ιταλό να δείχνει ιδιαίτερα δυνατός για τον αυριανό αγώνα. Η δεύτερη σειρά ολοκληρώθηκε από τους Pedrosa, Zarco και τον περιχαρή Lorenzo, ο οποίος πανηγύρισε ίσως την καλύτερη 6η θέση της καριέρας του.

Αναλυτικότερα το grid του αυριανού αγώνα: