Norton CR700P – Wankel και μοτοσυκλέτα ξανά μαζί!

18 χρόνια μετά την αποκάλυψη της RCW 588, η Norton, ετοιμάζει μια νέα μοτοσυκλέτα με περιστροφικό κινητήρα (Wankel), θέλοντας να βαδίσει στην άκρως επιτυχημένη αγωνιστική πορεία του προκατόχου της.

Το 1989 η Norton παρουσίασε μια πρωτοποριακή αγωνιστική μοτοσυκλέτα, η οποία έμελλε να αποδείξει πως ένα μικρό εργοστάσιο με μια διαφορετική ιδέα, μπορούσε να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια. Και όχι μόνο να τα ανταγωνιστεί, αλλά να τα κερδίσει κιόλας.

Εκείνη η μοτοσυκλέτα κέρδισε το Senior TT του 1992, το Βρετανικό πρωτάθλημα BSB του 1994, ενώ κατέκτησε και πολυάριθμα ρεκόρ γύρου σε αρκετές πίστες. Εν έτη 2017, ο περιστροφικός κινητήρας επιστρέφει σε μια μοτοσυκλέτα απόδοσης 200hp και βάρους – κρατηθείτε – μόλις 136kg.

Το νέο μοντέλο ονομάζεται CR700P, διαθέτοντας έναν κινητήρα 700cc με δύο ρότορες, ο οποίος είναι βασισμένος σε μεγάλο μέρος του στην RCW 588.

Πίσω από αυτό το project κρύβεται ένας ειδικός σε αυτούς τους κινητήρες, ο Crighton, ο οποίος εργάζεται στο R&D της εταιρίας Rotron. Ο ίδιος αναφέρει πως, αν και ο νέος κινητήρας είναι βασισμένος στον παλιό, φέρει πολλές, νέες και σημαντικές αλλαγές.

Η μοτοσυκλέτα που έχει κατασκευαστεί αυτή τη στιγμή από τη συνεργασία των δύο πλευρών διατηρείται σε φυσιολογικές θερμοκρασίες λειτουργίας, χάρη σε ένα σύστημα turbo που φυσάει αέρα μέσα από ένα intercooler που βρίσκεται κάτω από τη σέλα.

Ο μικροσκοπικός κινητήρας της Norton CR700P

Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα των τεχνικών, η νέα έκδοση της μοτοσυκλέτας θα λειτουργεί με υδρόψυξη, διατηρώντας τη θερμοκρασία λειτουργίας σε χαμηλά επίπεδα.

Όσο για τα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας, το πλαίσιο και το ψαλίδι της είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο τύπου ‘7000’, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ακαμψία και το μικρό βάρος του.

Η πίσω ανάρτηση φαντάζει λίγο ‘περίεργη’, με το αμορτισέρ της Bitubo να είναι τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, χωρίς να εδράζει σε μοχλικό. Ο Crighton αναφέρει σχετικά με αυτό ότι κατέληξε σε αυτό το σχεδιασμό, έπειτα από εκτεταμένες δοκιμές.

Τα φρένα της μοτοσυκλέτας είναι κορυφαία, με την Brembo να παρέχει ένα σετ ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων για το εμπρός μέρος, τη στιγμή που η AP φροντίζει για το πίσω φρένο. Περνώντας στους τροχούς, συναντούμε τις ανθρακονημάτινες ζάντες της Dymag, η οποίες προσθέτουν καλύτερη κύληση, ευελιξία και αφαιρούν βάρος.

Για αρχή, η συνεργασία της Norton με την Rotron θα φέρει 100 μοτοσυκλέτες στην παραγωγή, οι οποίες θα προορίζονται μόνο για αγωνιστική χρήση. O Crighton όμως κάνει λόγο και για μοντέλα παραγωγής, που η τύχη τους θα εξαρτηθεί σίγουρα από την πορεία που θα ακολουθήσει η CR700P.