Παρουσίαση – BMW HP4 Race (+video)

Τελικά η αποκάλυψη έγινε μόλις χθες  το βράδυ. Η Aprilia RSV4R FW-GP και η Ducati 1299 Superleggera απέκτησαν νέο αντίπαλο. Έναν αντίπαλο, που έρχεται από τη Γερμανία, έχοντας ως κύριο όπλο του την εκτεταμένη χρήση του πανάλαφρου ανθρακονήματος.

Μόλις λίγες ημέρες πριν είχαμε αποκαλύψει ότι η BMW θα περνούσε το concept της HP4 Race στην παραγωγή, κάνοντάς μας να αναμένουμε (με ανυπομονησία είναι η αλήθεια) τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας αλλά και την τελική της μορφή.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή; Κάνουμε αρχή με το ανθρακονημάτινο, monocoque πλαίσιο της HP4 Race, το οποίο είναι και το πρώτο που εφαρμόζει η BMW σε μοτοσυκλέτα της. Και αν αυτό είναι κάτι που δεν σας ενδιαφέρει, θα σας γράψω κάτι που σίγουρο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας· ζυγίζει μόλις 7.8kg.

Ποζάρει στο φυσικό της περιβάλλον. Τα box οποιασδήποτε πίστας είναι το σπίτι της!

Από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο και το υποπλαίσιο, το οποίο ρυθμίζεται καθ’ ύψος σε τρία επίπεδα. Ανθρακονήματα συναντούμε και στους τροχούς της μοτοσυκλέτας, οι οποίοι – σύμφωνα με την BMW – ζυγίζουν 30% λιγότερο από τους αντίστοιχους αλουμινένιους της βασικής έκδοσης.

Και περνάμε στις αναρτήσεις. Μόνο κορυφαία προϊόντα θα άξιζαν σε ένα τέτοιο εγχείρημα από τη BMW και οι Γερμανοί έπαιξαν ‘τα ρέστα τους’, τοποθετώντας προϊόντα της Öhlins.

Ένα πηρούνι FGR 300 για το εμπρός μέρος και ένα αμορτισέρ TTX 36 GP , υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις ακόμα και σε αγωνιζόμενους. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα προϊόντα συναντώνται και στις μοτοσυκλέτες της BMW που αγωνίζονται και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.

Από τους αγώνες προέρχονται και τα κορυφαίου επιπέδου εμπρός φρένα της HP4 Race, όπου συναντούμε τις monoblock δαγκάνες της Brembo με την ονομασία GP4 PR.

Αφού τελειώσαμε με τα περιφερειακά, ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε κάπως πίσω από τα fairing της μοτοσυκλέτας. Εκεί θα δούμε τον τετρακύλινδρο κινητήρα της BMW να αποδίδει 212hp ολόκληρους και γυμνασμένους ίππους, οι οποίοι έρχονται στις 13.900σαλ.

Για αυτόν τον κινητήρα όπως και για τα ηλεκτρονικά που θα συναντήσουμε πιο κάτω, αλλά και για τα φρένα και τις αναρτήσεις που αναφερθήκαμε προηγουμένως, η BMW αναφέρει ότι κατασκευάζονται βάση των προδιαγραφών που συναντούμε στις μοτοσυκλέτες του WSBK. Όσο για το βάρος της HP4 Race, είναι χαμηλότερο και από αυτό των WSBK, καθώς ζυγίζει γεμάτη και έτοιμη για χρήση μόλις 171kg.

Το κιβώτιο των ταχυτήτων πρέπει να πούμε ότι είναι κοντών σχέσεων, αγωνιστικού (τι άλλο;) τύπου, ενώ τελειώνοντας και με τον κινητήρα ήρθε η ώρα να περάσουμε και στον μακρύ κατάλογο των ηλεκτρονικών. Τι υπάρχει εκεί; Ας τα δούμε ένα-ένα.

Ξεκινάμε με το Dynamic Traction Control, το οποίο ρυθμίζεται σε 15 επίπεδα. Άλλα τόσα επίπεδα θα υπάρχουν στη διάθεσή σας για να φέρεται το φρένο του κινητήρα στα μέτρα σας, μέσω του συστήματος EBR. Το φαινόμενο της σούζας πλέον μπορεί να ελεγχεί μέσα του Wheelie Control, το οποίο παρακαλώ θα μπορεί να ρυθμιστεί και για επιλεγμένες ταχύτητες μόνο.

Τι; Δεν σας φτάνουν αυτά; Υπομονή, δεν τελειώσαμε ακόμα. Υπάρχει και σύστημα εκκίνησης (Launch Control) όπως και περιοριστής ταχύτητας για το πέρασμα από τα pit, καθώς η πίστα και τα box της είναι το φυσικό της περιβάλλον.

Όσοι έχετε τις (περίπου) 80.000€ που απαιτούνται για να την αποκτήσει κανείς, μην υπολογίζεται να την βγάζετε βόλτα στο δρόμο. Η HP4 Race όπως φαίνεται και από το όνομά της, προορίζεται για καθαρά αγωνιστική χρήση, οπότε αν κάποιος φίλος σας έχει την Ducati 1299 Superleggera, λυπάμαι, μόνο στην πίστα θα μπορέσετε να αναμετρηθείτε.

Αν δεν μπορείς να την αγοράσεις, μπορείς απλά να την χαζεύεις

Τέλος, να πούμε ότι η γυμνή σάρκα με το carbon look του πρωτότυπου δεν υπάρχει πια στη μοτοσυκλέτα, με τα αγωνιστικά χρώματα της BMW να παίρνουν τη θέση τους πάνω στην HP4 Race. Όσο για την παραγωγή της, μόνο 750 κομμάτια θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής των Βαυαρών, καθώς αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι για όλους.