Παρουσίαση – Suzuki GSX-R 1000 και GSX-R 1000R 2017

Η πολυναναμενόμενη νέα γενιά GSX-R 1000 επιτέλους έφτασε και σύμφωνα με την Suzuki, έχει σχεδιαστεί από το μηδέν. Έχει σχεδιαστεί ώστε να κατακτήσει την κορυφή της κατηγορίας Superbike, σε όλους τους τομείς.

Παρ’ όλο που η νέα μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων είναι ολοκαίνουργια, η όψη της δεν θα σε μπερδέψει. Είναι μια GSX-R και φαίνεται. Οι άνθρωποι της Suzuki όμως αποφάσισαν για το 2017 να κυκλοφορήσουν δύο εκδόσεις, την βασική και την ‘R’.

Διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων φυσικά και υπάρχουν, όμως ακόμη και η βασική φέρει αρκετά καλούδια πάνω της ώστε να είναι αρκετή για να σε πείσει να την κάνεις δική σου.

Ο κινητήρας της νέας μοτοσυκλέτας είναι ελαφρύτερος, πιο συμπαγής και πιο δυνατός, ενώ διαθέτει και τεχνολογία αλά MotoGP, με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων (VVT). Η ιπποδύναμη που παράγει ο νέος εν σειρά τετρακύλινδρος κινητήρας σύμφωνα πάντα με τη Suzuki, είναι 199hp με 86.7 ft-lb ροπής.

Και περνάμε στα ηλεκτρονικά, έναν τομέα που όλες οι εταιρίες μάχονται για το καλύτερο πακέτο τα τελευταία χρόνια και που οι περισσότερες Ιαπωνικές εταιρίες μπήκαν στο ‘παιχνίδι’ φέτος. Τι έχει να προσφέρει λοιπόν η Suzuki; Αρχικά, το νέο σύστημα Ride-By-Wire που είναι κοντύτερο, απλούστερο, ελαφρύτερο και πιο συμπαγές.

Το κύριο σημείο του νέου ηλεκτρονικού πακέτου της μοτοσυκλέτας όμως είναι η IMU των έξι αξόνων, διαθέτοντας σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης δέκα επιπέδων, cornering ABS, σύστημα εκκίνησης και quickshifter τόσο για τα ανεβάσματα των ταχυτήτων, όσο και για τα κατεβάσματα. Οι τρεις τελευταίες ηλεκτρονικές λειτουργίες όμως είναι διαθέσιμες μόνο για την έκδοση ‘R’.

Η νέα Suzuki GSX-R 1000

Επίσης υπάρχει το Suzuki Drive Mode Selector (S-DMS), το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει μία από τις τρεις διαθέσιμες χαρτογραφήσεις αλλά και τις ρυθμίσεις μεταφοράς της δύναμης. Οι ρυθμίσεις της δύναμης αλλά και του traction control μπορούν να ρυθμιστούν εκ κινήσει, αρκεί το γκάζι να είναι κλειστό.

Οι δύο εκδόσεις της μοτοσυκλέτας διαθέτουν επίσης και το νέο σύστημα της Suzuki, Easy Start. Απλά πατάς το κουμπί της μίζας και παίρνει μπρος, κάνοντας το παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού παρελθόν. Επίσης, ξεχάστε και το πάτημα του συμπλέκτη για την εκκίνηση του κινητήρα, αν έχετε μέσα ‘νεκρά’ απλά δεν χρειάζεται.

Όπως είχαμε δει και στις νέες V-Strom, το σύστημα Low RPM Assist που υπάρχει και στη νέα GSX-R 1000 εκμηδενίζει τα ‘κομπιάσματα’΄κατά την εκκίνηση από στάση ή όταν οδηγούμε πολύ αργά.

Τελειώνοντας με τα ηλεκτρονικά, περνάμε στο εντελώς νέο πλαίσιο που κατασκεύασε η Suzuki για τη μοτοσυκλέτα της. Η εταιρία του Hamamatsu αναφέρει ότι το φετινό είναι 10% ελαφρύτερο και 20mm στενότερο στο φαρδύτερο σημείο του, σε σχέση με το περσινό.

Νέο είναι τόσο το ψαλίδι όσο και το υποπλαίσιο, με τις αναρτήσεις να είναι όμως διαφορετικές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις. Η ‘R’ διαθέτει το πηρούνι της Showa Balance Free Front (BFF), το οποίο έχει εξελιχθεί μέσα από αγωνιστική χρήση. Η ‘καλή’ έκδοση διαθέτει επίσης και το κορυφαίο πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας, το Balance Free Rear Cushion.

Η νέα GSX-R 1000, κομμάτι-κομμάτι. Στην κυριολεξία.

Αν όμως τα χρήματα δεν σε φτάνουν για την έκδοση ‘R’ (η ‘απλή’ αναμένεται στις 13.800€, η ‘R’ στις 16.000€) μπορείς να πάρεις τη βασική έκδοση, η οποία διαθέτει το πηρούνι Showa Big Piston Front και ένα πίσω αμορτισέρ και πάλι της Showa, η οποία εδράζει σε νέο μοχλικό.

Με την IMU που αναφέραμε πριν συνεργάζεται και το Motion Track Brake System, το οποίο μειώνει το ανασήκωμα του πίσω τροχού κατά το δυνατό φρενάρισμα, ειδικά για την οδήγηση στην πίστα. Έτσι, το φρενάρισμα μπορεί πλέον να γίνεται πιο επιθετικό, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ακόμη μερικών δεκάτων στα track days.

Το ‘κοστούμι’ της GSX-R 1000 είναι εντελώς νέο, πιο συμπαγές και πιο στενό, για καλύτερη αεροδυναμική. Όσο για την εμφάνιση της νέας μοτοσυκλέτας μπορούμε να πούμε ότι τίθεται στο γούστο του καθενός, όμως αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν μοιάζει με καμία άλλη Superbike της αγοράς.

Για να ξεχωρίζουν κάπως οι δύο εκδόσεις μεταξύ τους συνατούμε διαφοροποιημένο φόντο στον ψηφιακό πίνακα οργάνων, με την βασική έκδοση να έχει λευκό και την ‘R’ να έχει μαύρο.

Αμέτρητες πληροφορίες παρέχονται από τον νέο πίνακα οργάνων

Όσο για το βάρος της νέας μοτοσυκλέτας η Suzuki ανακοινώνει 200kg για την ‘απλή’ έκδοση, 202kg για την έκδοση με το ABS και 203kg για την έκδοση ‘R’ (με ABS).

Τέλος, νέοι είναι και οι τροχοί, με την Suzuki να αποχωρίζεται τους παλαιού τύπου, τρίμπρατσους τροχούς, τοποθετώντας άλλους με έξι μπράτσα.