Η επιστροφή των Ελβετικών πλαισίων ‘Egli’ είναι γεγονός

Η εταιρία ‘Egli’ ανήκει στον Ελβετό Fritz Egli, ο οποίος έγινε γνωστός για τα πλαίσια που κατασκεύαζε τη δεκαετία κυρίως του 1960. Για το 2017 ο Egli ετοίμασε μια νέα μοτοσυκλέτα, στη βάση μιας Yamaha XJR 1300.

Ο Ελβετός κλείνει φέτος 80 χρόνια ζωής και φαίνεται πως είπε να το γιορτάσει. Ένας ευφυής κατασκευαστής που κατάφερε να φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις στη χώρα του, χάρη στα σπουδαία πλαίσια με ίσιους σωλήνες που κατασκεύαζε.

Για τον Fritz οι καμπύλες πάνω στο πλαίσιο είναι παράδειγμα προς αποφυγή, για αυτό και όλα αυτά τα χρόνια κατασκευάζει πλαίσια με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, εμπνέοντας μάλιστα και άλλους κατασκευαστές.

Ο 80χρονος ακολούθησε μια εικοσαετή καριέρα, παράγοντας πλαίσια για σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρίες, τα τελευταία 30 χρόνια όμως έχει διακόψει τις εργασίες του.

Τί έφτιαξε όμως η εταιρία του φέτος; Μια μοτοσυκλέτα ονόματι Egli Fritz W.1300, η οποία δανείζεται τον κινητήρα μιας XJR 1300, την εξάτμιση αλλά και τις αναρτήσεις. Τίποτε άλλο δεν έχει μείνει ίδιο. Για να μπορέσει να πιστοποιήσει η εταιρία τη μοτοσυκλέτα της όμως, η Egli άφησε τον κινητήρα στην εργοστασιακή του μορφή, με τους 98hp.

Ότι πρέπει για χαλαρές, ρετρό βόλτες

Το πλαίσιο που κατασκεύασε η Ελβετική κατασκευάστρια είναι ατσάλινο, με το δοχείο λαδιού – σήμα κατατεθέν του Fritz – να βρίσκεται στον πάνω σωλήνα του. Το ψαλίδι είναι και αυτό ενισχυμένο, ώστε να ταιριάζει με το πλαίσιο.

Το πηρούνι της μοτοσυκλέτας προέρχεται από την Σουηδική Öhlins και είναι συμβατικό, με τα κλιπ-ον, το λεβιέ των ταχυτήτων και το λεβιέ του πίσω φρένου να κατασκευάζονται από την LSL.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον εμπρός στρογγυλό προβολέα, με τη  Motogadget να φροντίζει για τους διακόπτες, το ταχύμετρο, τα φλας και όλες τις καλωδιώσεις. Το undertray έχει κατασκευαστεί με τη μέθοδο 3D εκτύπωσης, δίνοντας μια μοντέρνα άποψη κατασκευής.

Οι τροχοί είναι της Kineo, με τη Beringer να προσφέρει τα φρένα της, μια δαγκάνα έξι εμβόλων για τον εμπρός τροχό και μια δύο εμβόλων για το πίσω.

Το πολύ όμορφο ρετρό look της μοτοσυκλέτας συμπληρώνει το χειροποίητο, αλουμινένιο τεπόζιτο, με τη μοτοσυκλέτα του Egli να ζυγίζει πλέον γεμάτη μόλις 208kg. Και λέμε μόλις, γιατί μια εργοστασιακή Yamaha XJR 1300 ζυγίζει 32kg περισσότερα. Δεν μπορούμε να πούμε, η ‘δίαιτα’ του Ελβατού, πέτυχε.

Η τιμή βέβαια είναι τσουχτερή έως και εξωφρενική για κάποιους, καθώς για να αγοράσεις μια τέτοια θα πρέπει να παραχωρήσεις στην Egli Motorcycles περίπου 47.000€ από τον τραπεζικό λογαριασμό. Η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά είναι πολλά, όμως θα κατασκευαστούν μόλις έξι και οι πέντε έχουν ήδη πουληθεί. Αυτό σημαίνει ότι προλαβαίνουμε ακόμα;!