AMA SX 450 & 250 – Seattle – Αναταραχές και νίκη Musquin-KTM στα 450cc, επανεκκίνησε το West

Η πόλη του Seattle φιλοξένησε έναν ακόμη φετινό Γύρο του πρωταθλήματος, με το AMA SX να πλησιάζει προς το τέλος του. Νικητής της μεγάλης κατηγορίας αναδείχθηκε ο Marvin Musquin, τη στιγμή που ο Aaron Plessinger έφτασε σε μια άνετη νίκη στην επανεκκίνηση του πρωταθλήματος 250cc West.

Το 2017 είναι μια σπουδαία χρονιά για το AMA SX, καθώς τα τρία πρωταθλήματα που διεξάγονται έχουν φροντίσει να μας δώσουν τρομερές μάχες, ανακατατάξεις και καθόλου σιγουριά για τους τελικούς πρωταθλητές. Το Century Link Field του Seattle δεν μας απογοήτευσε, χαρίζοντάς μας έντονες στιγμές κυρίως στη μεγάλη κατηγορία.

450cc – Δεύτερη φετινή νίκη για Musquin

Απόλυτος κυρίαρχος στο Seattle o Marvin Musquin

Ο Marvin Musquin φρόντισε να δείξει από νωρίς ότι η πίστα του Seattle του αρέσει, νικώντας μια όμορφη μάχη με τον Ryan Dungey στο πρώτο Heat, της βραδιάς. Πιο άνετος ήταν ο Cooper Webb, ο οποίος και επικράτησε στο δεύτερο Heat.

Η εκκίνηση του μεγάλου τελικού ήταν δραματική, με τον Jason Anderson να παίρνει το holeshot και τον Ryan Dungey να μπαίνει σε ‘μπελάδες’ λίγο πιο πίσω. Ο περσινός πρωταθλητής στριμώχτηκε στην πρώτη στροφή και χτύπησε με τον Justin Bogle, ο οποίος προηγουμένως είχε χτυπήσει στα προστατευτικά της πίστας!

Αυτό το ‘ντόμινο’ επέφερε την πτώση του πρωταθλητή, ο οποίος από την τελευταία θέση είχε τώρα δύσκολο έργο μπροστά του. Κακή εκκίνηση είχε κάνει και ο Tomac, ο οποίος είχε υποχωρήσει στην 8η θέση της κατάταξης.

Τα προβλήματα πάντως του Dungey δεν είχαν σταματημό, καθώς λίγο μετά την καταστροφική του εκκίνηση είχε ακόμη μια επαφή, χάνοντας εκ νέου χρόνο! Οι δύο πρωτοπόροι της βαθμολογίας ξεκίνησαν να ‘αναρριχούνται’ στην κατάταξη, με τον Tomac να οδηγεί ταχύτητα την ώρα που ο Musquin όμως ξεμάκραινε στην κορυφή.

Ο Tomac κατάφερε ως και επτά λεπτά πριν το τέλος να περάσει στην 3η θέση, έχοντας στο στόχαστρό του τον Webb που βρισκόταν μπροστά του. Ένα λάθος όμως έστειλε και αυτόν στο έδαφος του Seattle, τη στιγμή μάλιστα που ο Dungey είχε ανέβει στην 8η θέση.

Έχοντας χάσει μέρος του πλεονεκτήματός του, ο Tomac επέστρεψε στην πίστα από την 4η θέση και ξεκίνησε να οδηγεί μανιασμένα για να φτάσει ξανά τους αναβάτες του βάθρου. Ο αναβάτης της Kawasaki ήθελε επειγόντως τους βαθμούς, που θα τον έφερναν μπροστά από τον Dungey στο βαθμολογικό πίνακα για πρώτη φορά φέτος.

Δύο λεπτά πριν το τέλος ο Webb έγινε ακόμη ένας αναβάτης που ‘γεύτηκε’ το χώμα του Century Link Field, έχοντας πτώση από την 3η θέση. Έτσι η μάχη της 2ης θέσης θα γινόταν πλέον ανάμεσα στους Tomac και Anderson, μια μάχη που όμως ο Tomac φρόντισε να τελειώσει νωρίς, περνώντας εντυπωσιακά τον αντίπαλό του, δύο γύρους πριν το τέλος.

Έτσι ο Musquin, με έναν αλάνθαστο αγώνα έφτασε στη δέυτερη φετινή του νίκη, ισοφαρίζοντας τις επιτυχίες του teammate του, Ryan Dungey.

Ο τελευταίος, περνώντας στον τελευταίο γύρο τον Millsaps για την 4η θέση φέυγει από το Seattle όντως ισόβαθμος με τον Tomac στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, θα παραδώσει όμως το κόκκινο number plate του πρωτοπόρου καθώς ο αναβάτης της Kawasaki έχει περισσότερες νίκες.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

 

250cc – Επέστρεψε δυνατότερος ο Plessinger

Όντας ο μοναδικός αναβάτης που ‘έβγαζε’ τα τριπλά με άνεση, ο Plessinger έφτασε σε μια σπουδαία νίκη

Ο Aaron Plessinger ήταν ο νικητής του πρώτου Heat της βραδιάς για τη μικρή κατηγορία, με τον Justin Hill να επικρατεί με μεγάλη άνεση στο επόμενο Heat.

Ο τελικός είδε τον Decotis να παίρνει το holeshot και να ακολουθείται από τους Oldenburg, Plessinger και Hill. Δύο λεπτά όμως και ενώ η μάχη της κορυφής είχε ‘ανάψει’, οι κόκκινες σημαίες έστειλαν τους αναβάτες πίσω στις ομάδες τους.

Μια πτώση είδε παραπάνω από έναν αναβάτη να μένουν στο έδαφος, με τον αγώνα να διακόπτεται προσωρινά για λόγους ασφαλείας. Λίγο μετά η εκκίνηση δώθηκε ξανά, με τον Martin Davalos να παίρνει αυτή τη φορά την εκκίνηση, και τους Decotis, Mcelrath, Hill και Plessinger να τον ακολουθούν.

Ο Hill είχε πολύ δυνατό ρυθμό και πέρασε ταυτόχρονα τους Decotis και Mcelrath που μάχοντας μεταξύ τους, ακόμη πιο δυνατό ρυθμό όμως είχε ο Plessinger που από την 5η θέση ξεκίνησε μια επίθεση διαρκείας, περνώντας γρήγορα στην κορυφή του αγώνα. Κανείς δεν είχε απάντηση στον αναβάτη της Yamaha, με τις μάχες να περιορίζονται για την 3η θέση του βάθρου.

Αυτή δώθηκε αρχικά ανάμεσα στους Decotis και Oldenburg, με τους δύο αναβάτες να ψάχνουν το πρώτο βάθρο της καριέρας τους. Τελικά στο podium ανέβηκε ο Oldenburg, τερματίζοντας πίσω από τους Plessinger και Hill.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

Ο επόμενος αγώνας θα διαξαχθεί στο Salt Lake City, στις 22/4.