Παρουσίαση – Aprilia Tuono V4 1100 RR και V4 1100 Factory

Η Aprilia προχώρησε σε μερικές μικρές αλλά ουσιαστικές αναβαθμίσεις στη μεγάλη της super-naked μοτοσυκλέτα, με την νέα Tuono V4 1100 να μάχεται για μια ακόμη χρονιά για τον τίτλο της καλύτερης μοτοσυκλέτας στην κατηγορία της.

Σε μια κατηγορία όπου υπάρχουν μοτοσυκλέτες όπως η BMW S1000R Sport και η KTM 1290 SuperDuke, πρέπει πάντα να αναβαθμίζεις το προϊόν σου αν δεν θες να σε προσπεράσει ή να σου ξεφύγει ο ανταγωνισμός. Αυτό έκανε και η Aprilia για το 2017, παίρνοντας ως βάση τη μοτοσυκλέτα του 2016, αναβαθμίζοντάς την στα σημεία.

Ποιά είναι αυτά; Ας τα δούμε ένα ένα. Αρχικά να πούμε ότι οι νέες Tuono υιοθετούν το ηλεκτρονικό πακέτο των RSV4, κάνοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο μοντέλων ακόμη πιο ‘στενές’. Ούτως ή άλλως η Tuono μοιάζει σαν μια RSV4 που κάποιος της αφαίρεσε και τροποποίησε κάποια πλαστικά μέρη, οπότε η ‘συγγένεια’ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Η νέα Aprilia Tuono V4 1100 Factory

Το πακέτο ηλεκτρονικών που διαθέτει η μοτοσυκλέτα για το 2017 περιλαμβάνει γκάζι Ride-By-Wire, τον περιοριστή ταχύτητας Aprilia Pit Limiter (APL), το Aprilia Cruise Control (ACC), το Aprilia Quick Shift (AQS) με autoblipper για τα κατεβάσματα των ταχυτήτων, το νέο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης,  Aprilia Traction Control (APTC) και το σύστημα ελέγχου της σούζας, Aprilia Wheelie Control (AWC).

Στην περίπτωση του Traction Control η ρύθμισή του γίνεται και εν κινήσει, ενώ το σύστημα Wheelie Control ρυθμίζεται ακόμη και με το γκάζι ανοιχτό. Οι μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν και σύστημα Cornering ABS τριών επιπέδων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Bosch.

Ο αριθμός ‘τρία’ συναντάται και στους χάρτες του κινητήρα, οι οποίοι σου δίνουν την επιλογή ανάμεσα στην Sport, Track και Race. Η διαφορά μεταξύ των τριών χαρτών εντοπίζεται στον τρόπο που προσπαθούν να τιθασεύσουν τους 175hp που παράγει ο V4 κινητήρας. Μη σας τρομάζουν τα νούμερα των επιδόσεων και τα τόσα ηλεκτρονικά, είπαμε, είναι απλά μια ‘γυμνή’ RSV4 με ίσιο τιμόνι.

Σε συνέχεια των νέων μερών της Tuono V4 1100 συναντάμε μια νέα TFT οθόνη, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με το V4-MP που βρίσκεται στον έξτρα εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας. Τι είναι αυτό; Είναι μια συσκευή που σου επιτρέπει να συνδέσεις το smartphone σου με τη μοτοσυκλέτα, η οποία σύμφωνα με την Aprilia υπόσχεται να σου μειώσει την κατανάλωση της μπαταρίας του… κινητού σου.

Ο νέος ‘πίνακας ελέγχου’ των Tuono V4 1100

Μικρές μετατροπές έγιναν και στον κινητήρα, ο οποίος έπρεπε να συμμορφωθεί με τους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς Euro 4. Η εξάτμιση είναι νέα όπως και η ECU, με την Aprilia να μειώνει τον κόφτη των στροφών κατά 500σαλ.

Για το τέλος αφήσαμε τα φρένα, τα οποία μεγάλωσαν καθώς απέκτησαν δίσκους 330mm στο εμπρός μέρος. Μια αλλαγή για αυτούς που ίσως οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo με τους προηγούμενους δίσκους των 320mm τους φαίνονταν ‘λίγα’.

Η έκδοση Factory θα διαθέτει πλέον και νέο πηρούνι, με το Öhlins NIX να προσθέτει λίγη ακόμη αίγλη στην Tuono V4 1100. Μείωση του βάρους και καλύτερη οδηγική συμπεριφορά είναι τα δύο στοιχεία στα οποία στοχεύει η Aprilia με αυτή την αλλαγή.

Η έκδοση ‘RR’

Έχοντας ολοκληρώσει με τις αλλαγές των δύο νέων εκδόσεων, να αναφέρουμε ότι η τιμή της Aprilia Tuono V4 1100 RR ανέρχεται στις 19.900€, τη στιγμή που η έκδοση Factory θα σας κοστίσει 21.900€ για να γίνει δική σας. Οι δύο μοτοσυκλέτες θα διατίθενται στην Κυπριακή αγορά μόνο κατόπιν παραγγελίας.