AMA SX 450 & 250 – St Louis – Τα πάντα ανοιχτά και για τους δύο τίτλους!

Δύο εντυπωσιακοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο ‘The Dome At America’s Center’ του St Louis, με τον Eli Tomac να φθάνει σε μια ακόμη νίκη στα 450cc και τον Jordon Smith να κάνει το δύο στα δύο στα 250cc.

To St Louis του Missouri φιλοξένησε τον 13ο κατά σειρά αγώνα της φετινής χρονιάς για τη μεγάλη κατηγορία, ενώ για το πρωτάθλημα των 250 Εast αυτός ήταν ο 7ος φετινός αγώνας.

Οι δύο μεγάλοι τελικοί ήταν εντυπωσιακοί για μια ακόμη φορά, με τη μικρή κατηγορία να κλέβει την παράσταση από πλευράς θεάματος και την μεγάλη να έχει άλλα… παρατράγουδα.

450cc – Ο Tomac νικητής, νεύρα ο Dungey με τον Reed

Η στιγμή που έκρινε τον αγώνα του Dungey ήταν όταν βρέθηκε πίσω από τον Reed

Με τους Ryan Dungey και Jason Anderson να κερδίζουν τα δύο Heat της μεγάλης κατηγορίας, οι Marvin Musquin, Chad Reed, Malcolm Stewart, David Millsaps, Blake Baggett και Eli Tomac ήταν οι υπόλοιποι αναβάτες που πέρασαν απ’ ευθείας στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Η εκκίνηση του τελικού βρήκε τον Dungey να στρίβει στην 1η θέση, έχοντας στον πίσω τροχό του τον μεγάλο του αντίπαλο, Eli Tomac αλλά και τον νικητή του δεύτερου Heat, Jason Anderson. O Tomac, δίχως να θέλει να χάσει χρόνο, επιτέθηκε πριν το τέλος του πρώτου γύρου στον Dungey, παίρνοντας τα ηνία της κούρσας.

Ο αναβάτης της Kawasaki οδηγώντας με καθαρό πεδίο εμπρός του άρχισε να ξεμακραίνει, φτάνοντας τη διαφορά του από τον αναβάτη με τον αριθμό ‘1’ έως και τα 3.5sec. Ο Dungey όμως δεν είχε παρατήσει τον αγώνα, ξεκινώντας μια μεγάλη αντεπίθεση 12 λεπτά πριν το τέλος.

Στο μεταξύ, για τις πιο πίσω θέσεις δινόταν μια ωραία μάχη ανάμεσα στους Cole Seely, David Millsaps και Malcolm Stewart, με τους τρεις αναβάτες να αλλάζουν αρκετές φορές θέσεις μεταξύ τους. Η μάχη της κορυφής φαινόταν να ανάβει στο μεταξύ, με τον Dungey να επιτίθεται στο χρονόμετρο μειώνοντας συνεχώς τη διαφορά από τον Tomac.

Έξι λεπτά πριν το τέλος η απόσταση μεταξύ τους είχε μειωθεί αισθητά, με τη διαφορά στο χρονόμετρο να δείχνει σχεδόν 1sec. Τότε όμως, στον δρόμο του πρωταθλητή βρέθηκε ένας άλλος, πρώην πρωταθλητής, ο οποίος βρισκόταν ένα γύρο πίσω.

Ο λόγος για τον Chad Reed, o οποίος αγνόησε τις μπλε σημαίες, μη επιτρέποντας στον Dungey ένα άνετο πέρασμα. Η πίστα του St Louis δεν ενδείκνυται ούτως ή άλλως για εύκολα προσπεράσματα. Όμως, ο Reed παρέμεινε μπροστά από τον Dungey για περίπου τρεις γύρους, με τον αναβάτη της KTM να χάνει μια και καλή πια την επαφή του με την κορυφή.

Έτσι ο Tomac κατάφερε να πανηγυρίσει την 5η του συνεχόμενη νίκη του και 8η φετινή, ψαλιδίζοντας ακόμη λίγο τη βαθμολογική υπεροχή του Dungey στους 4 βαθμούς. Το βάθρο συμπλήρωσε o Musquin, ο οποίος τερμάτισε μεν στο βάθρο, η διαφορά του όμως από τον teammate του ήταν στα 7.5sec, παρ’ όλες τις δυσκολίες του Dungey

Ένας Dungey που είχε πολλά νεύρα στον τερματισμό με τον Reed, τον οποίο και έψαχνε με το πέρας του τερματισμού για να του ζητήσει τον λόγο. Η AMA πάντως τιμώρησε τον Αυστραλό για την συμπεριφορά του, αφαιρώντας τους βαθμούς της 16ης θέσης που αποκόμισε, επιρίπτοντας του και πρόστιμο $5.000.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

Δείτε τη βαθμολογία της κατηγορίας εδώ.

 

250cc – Απανωτά λάθη για Savatgy, back to back νίκες για Smith

Ο Jordon Smith ‘πετάει’ προς τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του

Οι Zach Osborne και Joey Savatgy έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους κερδίζοντας τα δύο Heat της μικρής κατηγορίας, με τον Jordon Smith να τερματίζει στην 2η θέση του πρώτου Σκέλους, αφήνοντας το καλύτερο για τον τελικό.

Οι τρεις πρωτοπόροι του πρωταθλήματος ήταν εξαιρετικά γρήγοροι σε όλες τις διαδικασίες, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τον τελικό. Εκεί το holeshot πήρε ο Alix, με τους Savatgy και Smith να τον περνούν γρήγορα ανεβαίνοντας στις θέσεις 1 και 2. Ο Osborne πιο πίσω έμενε στην 7η θέση.

Ο αναβάτης της Husqvarna άρχισε να ανεβαίνει σταδιακά θέσεις, τη στιγμή που ο Savatgy ξεμάκραινε στην κορυφή. Όμως, ακόμη ένα λάθος από την πρωτοπορία – όπως και στο Detroit – τον έστειλε πίσω από τον Jordon Smith! Ο Savatgy βγήκε εκτός πίστας, χτύπησε άθελά του έναν εκ των επισήμων και επέστρεψε στην πίστα 1.4sec μακριά από την 1η θέση.

Ο αναβάτης της Kawasaki άρχισε κατ’ ευθείαν να ανεβάζει ρυθμούς, μειώνοντας την διαφορά του από τον Smith. Στην προσπάθειά του αυτή έκανε ακόμη ένα λάθος, χτυπώντας έναν αργότερο αναβάτη την ώρα που τον προσπερνούσε! Η μανέτα του φρένου του στράβωσε και την ίσιωσε εν κινήσει στην επόμενη στροφή, χάνοντας και άλλο χρόνο.

Στο μεταξύ είχε πλησιάσει πολύ και ο Osborne, με τα τελευταία λεπτά να δίνεται μια τριπλή μάχη για την 1η θέση, από τους τρεις πρωτοπόρους του πρωταθλήματος! Ο Savatgy είχε πεισμώσει και οδηγούσε εκπληκτικά στο woop section, ο Smith όμως ήταν αλάνθαστος ξεμακραίνοντας κάπως στο υπόλοιπο της πίστας.

Τελικά, μετά από μια ύστατη, αποτυχημένη προσπάθεια του Savatgy να περάσει στην κορυφή στον τελευταίο γύρο, ο Smith έφτασε στη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του, με τον Osborne να μένει λίγο πιο πίσω στον τερματισμό, στην 3η θέση. Η υπόθεση ‘τίτλος’ πάντως έχει πάρει ‘φωτιά’, με τους τέσσερις πρώτους αναβάτες να βρίσκοντα μέσα σε 18 βαθμούς!

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

Δείτε τη βαθμολογία της κατηγορίας εδώ.

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στο Seattle, στις 8/4.