Osaka Motorcycle Show – Εντυπωσιακά concept και custom μοτοσυκλέτες από τους Ιάπωνες

Η ευρωπαϊκή αγορά είναι αυτή όπου αποκαλύπτονται τα περισσότερα σημαντικά μοντέλα, όμως στο Osaka Motorcycle Show οι Ιάπωνες παίζουν ‘εντός έδρας’ και δεν χάνουν την ευκαιρία να μας δείξουν τις εξαιρετικές τους δουλειές.

Τι υπήρχε εκεί; Σχεδόν τα πάντα. Και λέω σχεδόν, γιατί υπήρχαν retro μοτοσυκλέτες, supersports, ‘γυμνές’, custom, φουτουριστικά scooter… Έλειπε όμως ένας εκπρόσωπος των Adventure μοτοσυκλετών. Όχι ότι έχουμε παράπονο βέβαια. Οι υπόλοιπες δίτροχες κυρίες μας έδωσαν αρκετή τροφή για σκέψη.

Θα κάνουμε αρχή με την HRC CBR250RR. Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για τη ‘μικρή’ supersport των Ιαπώνων, που έχει δεχθεί το μαγικό άγγιγμα του αγωνιστικού τμήματος HRC.

Ήδη αγωνίζεται, ήδη κερδίζει σύμφωνα με τη Honda. Μια σοβαρή δουλειά από το ίδιο το HRC

Αυτή η μοτοσυκλέτα αγωνίζεται ήδη στα πρωταθλήματα JP250 και AP250, με τους ανθρώπους της Honda να αναφέρουν ότι είναι η πιο δυνατή μοτοσυκλέτα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Επιπρόσθετα, αν και δεν ανακοίνωσαν τι μετατροπές διαθέτει, δήλωσαν πως φέρει νέα ECU με τρεις επιλογές οδήγησης. Standard, Standard με μειωμένη απόδοση κινητήρα και μια για οδήγηση στη βροχή (Rain).

Μια ακόμη μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων που μας έκανε (πολύ) εντύπωση ήταν η Honda CB1100RS. Βασισμένη στη μοτοσυκλέτα που παρουσίασαμε εδώ πριν μερικές ημέρες, το concept της CB δημιουργήθηκε από την ίδια τη Honda σε συνεργασία με τη White House (Ιαπωνική κατασκευάστρια custom μοτοσυκλετών).

Η Honda CB1100RS Concept

Ένα υπέροχο ‘bikini fairing’, ένα τροποποιημένο τεπόζιτο που συνδυάζεται άψογα με το μονόσελο της μοτοσυκλέτας, τροχοί της Galespeed και μια εξάτμιση Moriwaki, κάνουν τη μοτοσυκλέτα να αποπνέει μια retro αύρα που δεν συναντούμε στα μοντέλα παραγωγής.

Από πλευράς Honda υπήρχε και μια custom εκδοχή του concept Rebel 250, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ‘μπόμπος’ που είδαμε εδώ και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στις αγορές.

Ένα custom Rebel 250, με λίγες αλλά θεαματικές ‘πινελιές’

Φυσικά και η Yamaha έδειξε αρκετά ενδιαφέροντα concepts, τα αποία κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τη Y’s Gear, ένα κατασκευαστή γνήσιων αξεσουάρ. Το MT-09 Authentic Sport ήταν αυτό που ξεχώρισε και είναι και αυτό που αναμένεται να πάρει το δρόμο της παραγωγής.

Η Yamaha MT-09 Authentic Sport

Οι διαφορές σε σχέση με την βασική έκδοση είναι η νέα ζελατίνα, τα φώτα ομίχλης, η σέλα το χρώμα και η εξάτμιση της Prunus. Και επειδή πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε την Prunus, να πούμε ότι είναι μια θυγατρική εταιρία της Sakura Kogyo, η οποία κατασκευάσει κάποια μέρη για τη Yamaha.

Μια πιο σπορ έκδοση της Yamaha MT-10 ήταν επίσης εκεί, με τροσχούς Galespeed και εξάτμιση της Prunus. Πολύ όμορφη ήταν και η SR400 που είδαμε, η οποία θυμίζει μοτοσυκλέτα μιας άλλης εποχής. Τέλος, είδαμε και μια Yamaha XSR900, η οποία δανείζεται το στυλ της RD350LC Mars.

Από μια άλλη εποχή η Yamaha XSR400

Πάντα είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε μοτοσυκλέτες, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν κατασκευαστεί με μεράκι, μέσα από ιδέες των εταιριών του χώρου. Ακόμη και αν τελικά δεν μπουν ποτέ στη γραμμή παραγωγής, ξέρεις ότι κάποια στιγμή ένα κομμάτι κάποιου concept θα περάσει στη μοντέλα που οδηγούμε, καθώς ποτέ, καμία ιδέα δεν πάει χαμένη…