MotoGP – Καταργήθηκε το σύστημα βαθμών ποινής

Η διοργανώτρια αρχή του MotoGP αποφάσισε να καταργήσει το σύστημα βαθμών ποινής που χρησιμοποιούσε ως σήμερα, δίνοντας άμεση ισχύ από τον αγώνα του Κατάρ και έπειτα.

Το σύστημα βαθμών ποινής έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2013, με τους επόπτες των αγώνων να το χρησιμοποιούν ουκ ολίγες φορές. Η χρήση του συστήματος είχε στόχο τη σύνεση των αναβατών, ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη και η πέραν του δέοντος επιθετική οδήγηση.

Η πιο περίφημη επιβολή αυτού του συστήματος έστειλε τον Valentino Rossi στο πίσω μέρος του grid της Bαλένθια, μετά το πολυσυζητημένο περιστατικό με τον Marc Marquez στην πίστα της Sepang.

Ο Ιταλός τότε είχε χάσει τον Τίτλο εξαιτίας των βαθμών ποινής που είχε συγκεντρώσει εκείνη τη χρονιά και πραγματικά πολύ θα ήθελα να δω την έκφραση του προσώπου του στο άκουσμα αυτών των νέων, καθώς οι τρεις βαθμοί που πήρε τότε στο συμβάν, συμπλήρωσαν τους τέσσερις που χρειάζονταν για να εκκινήσει τον επόμενο αγώνα από την τελευταία θέση.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η κατάργηση αυτού του συστήματος; Λόγω του ότι οι επόπτες διατήρησαν το πεδίο εφαρμογής για την επιβολή κυρώσεων  στους αναβάτες βάση της κρίσης τους, κάθε ποινή θα εξετάζεται την ίδια ώρα με το συμβάν. Καθόλου βαθμοί, απλά κρίση του συμβάντος από τους αγωνοδίκες.

 

Τώρα το πόσο θα καταφέρουν οι αγωνοδίκες να είναι σταθεροί και απόλυτα δίκαιοι στις κρίσεις τους είναι μια άλλη ιστορία, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι κανείς πλέον δεν θα σκέφτεται αν φτάνει το όριο βαθμών ποινής για να είναι πιο συνετός.

Όλοι τώρα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς μόνο το σύστημα βαθμών ποινής καταργήθηκε. Οι ποινές εξακολουθούν να ισχύουν, μόνο που τώρα όλα θα κρίνονται από την σύμφωνη γνώμη των αγωνοδικών για το εκάστοτε συμβάν.