AMA SX 450 & 250 – Detroit – Το ‘βιολί του’ ο Tomac, πρώτη φετινή για Smith

Ο δωδέκατος αγώνας του AMA SX 450cc και ο πέμπτος του πρωταθλήματος East 250cc ολοκληρώθηκε, με τον ‘συνήθη ύποπτο’ Eli Tomac να κερδίζει τον αγώνα της μεγάλης κατηγορίας. ‘Σφαγή’ έγινε στη μικρή κατηγορία, με τον Jordon Smith να φεύγει από το Detroit με την πρώτη του φετινή νίκη.

Το Ford Field φιλοξένησε τον πιο πρόσφατο αγώνα των πρωταθλημάτων AMA SX, χαρίζοντάς μας τρομερές μάχες, συγκρούσεις και ανατροπές. Το αμμώδες κομμάτι της πίστας έπαιξε σημαντικό ρόλο, με τα highlight να αποτελούνται από την εξαιρετική – και πάλι – εμφάνιση του Tomac, αλλά και τις λυσσαλέες μάχες των αναβατών των 250cc.

450cc – Ασταμάτητος ο Tomac, μόλις στο +7 η διαφορά του από τον Dungey

Ασταμάτητος για μια ακόμη φορά ο Tomac

Πρώτο Heat της βραδιάς και ο Cole Seely δείχνει δυνατός πάνω στη Honda του. Πίσω του αφήνει τον Chad Reed και τον Marvin Musquin. Λίγο πιο πίσω έρχεται ο Blake Baggett, με τον Tomac να έχει προβλήματα που τον άφησαν μόλις 7ο.

Στο επόμενο Heat ο Dungey κερδίζει με άνεση, με τους Justin Brayton, Malcolm Stewart και Jason Anderson να μην αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο του περσινού πρωταθλητή.

Τo holeshot του μεγάλου τελικού πήρε ο Musquin (το πρώτο του φετινό), με τον Tomac να είναι λίγο πιο πίσω του στη 2η θέση. Μια κακή εκκίνηση βρίσκει τον Dungey στην 7η θέση με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Ο Tomac, μη θέλοντας να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, ασκεί κατ’ ευθείαν πίεση στον Musquin για την 1η θέση. Στο woop section είναι εκπληκτικός και στο αμμώδες κομμάτι που ακολουθεί μετά περνά εντυπωσιακά στην πρωτοπορία του αγώνα.

Αλάνθαστος ως και τον τερματισμό, έφτασε με έναν οδηγικό μονόλογο στην 4η συνεχόμενη νίκη του και την 7η φετινή, σε δώδεκα εκκινήσεις. Παρ’ όλα αυτά ο αναβάτης της Kawasaki βρίσεκται ακόμη στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με την σταθερότητα του Dungey αλλά και τις δικές του ατυχίες/λάθη να τον φέρνουν τώρα μόλις επτά βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Ο Musquin προσπάθησε να κυνηγήσει τον Tomac, όμως αυτό στάθηκε αδύνατο. Έτσι ο αναβάτης από το Clermont έφτασε ανενόχλητος στη 2η θέση του τερματισμού, με την 3η θέση να ‘παίζεται’ ως και το τέλος.

Ο Dungey, έχοντας κερδίσει αρκετές θέσεις, έφτασε λίγα λεπτά πριν τον τερματισμό τον David Millsaps, που όμως δεν έδειχνε διατεθειμένος να χάσει το πρώτο βάθρο της καριέρας του.

Οι δύο τους έδωσαν πολύ δυνατές μάχες, με τον Dungey να επιτίθεται και τον Millsaps να αμύνεται καλά. Ο ‘στρατιώτης Ryan’ όμως κατάφερε να περάσει 3ος λίγο πριν τον τερματισμό, με τον Millsaps να χάνει και την 4η θέση από τον φορμαρισμένο Blake Baggett  που στο μεταξύ τους είχε φτάσει!

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

 

250cc – ‘Πανικός’ στην εκκίνηση, πρώτη νίκη για Smith

Δύναμη, μαχητικότητα και προσήλωση στο στόχο ήταν τα κύρια στοιχεία του Smith στον αγώνα του Detroit

Με τον Christian Craig και τον Adam Cianciarulo να κερδίζουν τα δύο Heat του Σαββάτου, κανείς δεν περίμενε το πανδαιμόνιο που δημιουργήθηκε στην εκκίνηση του μεγάλου τελικού, αλλά και της ακόμη πιο εντυπωσιακής συνέχειας.

Το holeshot πήρε ο Cianciarulo έχοντας πίσω του τον teammate του, Joey Savatgy. Λίγα μέτρα πιο πίσω μια μεγάλη σύγκρουση με πολλούς αναβάτες, άφησε τόσο τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Zach Osborne εκτός μάχης, όσο και τον νικητή του πρώτου Heat, Christian Craig.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Ferrandis με τη Yamaha του θέλησε να κάνει τη ζωή των αναβατών της Kawasaki δύσκολη, με τον Smith να επωφελείται αυτής της τριπλής μάχης πλησιάζοντας συνεχώς. Δέκα λεπτά πριν το τέλος ο Cianciarulo είχε πτώση, επιστρέφοντας στον αγώνα από την 4η θέση.

Ένα λεπτό αργότερα την ίδια μοίρα είχε και ο δεύτερος αναβάτης της Kawasaki, με τον Savatgy να έχει πτώση και ενώ βρισκόταν στην κορυφή. Επέστρεψε όμως γρήγορα στον αγώνα από την 3η θέση, ανεβάζοντας ρυθμό, πλησιάζοντας ξανά το γκρουπ των δύο πρωοπόρων.

Σε έναν από τους καλύτερους φετινούς αγώνες που έχουμε δει, ένα λάθος του Ferrandis στο αμμώδες κομμάτι έδωσε την ευκαρία στον Smith να βρεθεί στην έξοδο της στροφής δίπλα του, με τους δύο να ακουμπούν και τον αναβάτη να γλυτώνει για πολύ λίγο την πτώση. Ο Smith μάλιστα έχασε προσωρινά και την 2η θέση από τον Savatgy, ο οποίος είχε πλησιάσει αρκετά.

Οι τρεις τελευταίοι γύροι μας έδωσαν απίστευτο θέαμα, με τους Smith – Savatgy να περνούν εύκολα τον Ferrandis και να δίνουν μια εντυπωσιακή μάχη ως τον τερματισμό. Η νίκη πήγε στον αποφασμένο Smith, με τον Savatgy να φεύγει από το Detroit με το κόκκινο number plate του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος, μετά και την ατυχία του Osborne.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Ferrandis ως και λίγους γύρους πριν το τέλος δεν συνδυάστηκε και με το βάθρο, καθώς ο Cianciarulo ήταν δυνατότερος στο τελευταίο στάδιο του αγώνα.

Αναλυτικότερα η κατάταξη:

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στο St Louis, στις 1/4.

Αφήστε μια απάντηση