Και η Honda στο ‘παιχνίδι’ των δίχρονων κινητήρων!

Με την KTM να έχει ήδη ανακοινώσει την εξέλιξη δίχρονων κινητήρων για το 2018, τώρα φαίνεται πως και η Honda έχει κάτι αντίστοιχο ‘στα σκαριά’.

Οι δίχρονοι κινητήρες ανέκαθεν ήταν πολύ πιο απλοί από τους τετράχρονους, πιο ελαφριοί, με λιγότερα κινούμενα μέρη και πιο αποδοτικοί, παράγοντας περισσότερη δύναμη ανά κυβικό εκατοστό χωρητικότητας.

Όμως, η άκαυστη βενζίνη και το ‘παραδοσιακό κάπνισμα’ των δίχρονων κινητήρων δεν συμβάδιζε με τους σφικτούς κανονισμούς περί εκπομπής ρύπων, αφήνοντας τους διάσημους (και πολύ αγαπητούς) κινητήρες στην άκρη.

Φαίνεται όμως πως οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν έχουν ξεχάσει τα οφέλη που παρέχουν, δείχνοντας πως οι δίχρονοι κινητήρες μπορεί και να μην έχουν ‘πεθάνει’ τελικά. Έχοντας ήδη δει την KTM να επαναφέρει τους δίχρονους κινητήρες στην γκάμα της για το 2018, φάνηκε κάτι να αλλάζει.

Ταυτόχρονα, η Honda πατεντάρισε τη δική της ιδέα για την κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου δίχρονου κινητήρα με ηλεκτρονικό ψεκασμό, για καθαρότερη καύση και καλύτερη ψύξη του πιστονιού.

Τα σχέδια της Honda δείχνουν έναν κινητήρα με τον ψεκασμό τοποθετημένο πίσω από τον κυλίνδρο, ενώ έχει μια κλίση προς τα πάνω που τον φέρνει πίσω από το τοίχωμα του κυλίνδρου.

Ο εγχυτήρας καυσίμου θα ψεκάζει βενζίνη όταν το πιστόνι είναι κοντά στο κέντρο του νεκρού σημείου και έτσι η άκαυστη βενζίνη δεν θα φεύγει από τον κύλινδρο μαζί με τα καυσαέρια.

Επιπρόσθετα, το καύσιμο έχει τέτοια κατεύθυνση που θα του επετρέπει να ψύχει ένα μέρος τόσο του κυλίνδρου όσο και πιστονιού.

Η Honda με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι θα εξαλείψει τα όποια προβλήματα προέκυπταν κατά τη κατασκευή δίχρονων κινητήρων με ηλεκτρονικό ψεκασμό για την τροφοδοσία τους, διατηρώντας το κόστος κατασκευής αλλά και συντήρησης χαμηλά.

 Παρ’ όλα αυτά η Honda αναφέρει ότι οι δίχρονοι κινητήρες είναι προτιμότεροι από τους τετράχρονους ‘σε γενικής χρήσης κινητήρες‘, κάτι που ίσως αφήνει υπονοούμενα ότι ο Ιαπωνικός κολοσσός δεν θα ασχοληθεί με δίχρονους κινητήρες μοτοσυκλέτας αλλά κάτι άλλο.

Αυτό όμως δεν είναι ξεκάθαρο και εκτός αυτού, αν η Honda πετύχει τους σκοπούς της με αυτό τον νέο κινητήρα – ακόμη και αν πρόκειται για άλλου είδους όχημα – σίγουρα θα μπει στον πειρασμό να κατασκευάσει και μοτοσυκλέτα με αυτές τις προδιαγραφές.

Ο καιρός θα δείξει τι έχουν στο νου τους οι Ιάπωνες και αν και κατά πόσο θα επιστρέψουν οι δίχρονοι κινητήρες στο προσκήνιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος που περιμένει νέα είναι πολύς. Ίσως και πάρα πολύς.

Αφήστε μια απάντηση