MotoGP – Κανένας περιορισμός στην ανάπτυξη των εσωτερικών πτερυγίων

Με τα εξωτερικά αεροδυναμικά βοηθήματα να αποτελούν παρελθόν, όλες οι ομάδες καλούνται να ‘στριμώξουν’ τα πλεονεκτήματά αυτών μέσα σε πιο… ‘παραδοσιακά’ fairing. Ο αγωνιστικός διευθυντής Mike Webb δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί, αρκεί το αποτέλεσμα να είναι εντός κανονισμών.

Η απαγόρευση των πτερυγίων δεν αποτελεί και την παύση στην εξέλιξη της αεροδυναμικής για το MotoGP σύμφωνα με τον Webb, αναφέροντας ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν στο βιβλίο κανονισμών απαγορεύουν οποιοδήποτε βοήθημα απλά να… εξέχει. Αν βρίσκεται εντός των 600mm του επιτρεπόμενου φάρδους του fairing και ΔΕΝ εξέχει, οτιδήποτε είναι επιτρεπτό.

Ο αγωνιστικός διευθυντής μίλησε στο Crash.net και ανέφερε τι θα απαγορεύεται και τι όχι από εδώ και πέρα από τους κανονισμούς, αφήνοντας παράλληλα και μερικά ‘παραθυράκια’.

«Είναι συγκεκριμένα στην περιγραφή πιστοποίησης των fairing που υπάρχει στο βιβλίο κανονισμών τώρα. Λέει ότι κοιτάμε το εξωτερικό σχήμα του fairing, το εξωτερικό προφίλ.

«Οτιδήποτε εσωτερικό συμπεριλαμβανομένων των υποστηρίξεων, μερών συγκράτησης, οπών αερισμού, πράγματα όπως αυτά, δεν ακολουθούν την πιστοποίηση. Οτιδήποτε – πτερύγια, αγωγοί – βάλουν μέσα, είναι ελεύθερα. 

Και συνέχισε λέγοντας: «Μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αυτός είναι ο τομέας όπου θα δείτε κάποια εξέλιξη κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Θα παίξουν με εσωτερικά πράγματα όμως το εξωτερικό σχήμα είναι καθορισμένο.»

Μερικά εργοστάσια έχουν ήδη δείξει τις ιδέες τους ανοιχτά, με την Yamaha να κάνει την αρχή στη Sepang και τις Aprilia – Suzuki να ακολουθούν στην Αυστραλία.

Παρ’ όλα αυτά κανείς από τους αναβάτες που δοκίμασε κάποιο από αυτά δεν έκανε κάποια ενθαρρυντική δήλωση, ούτε κάποιο πλεονέκτημα φάνηκε να υπάρχει στις μοτοσυκλέτες με τα νέου τύπου fairing.

Αυτοί που μένουν να παρουσιάσουν τις λύσεις τους είναι η Honda, η KTM και η Ducati, με τους Ιταλούς να πιστεύεται ότι ‘κρύβονται’ και πως θα παρουσιάσουν κάτι πολύ δραστικό ως το Κατάρ.

Ο Webb αν και δήλωσε πως όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν μέσα στα fairing τους, ανέφερε ακόμα πως το τι είναι σύμφωνο με τον κανονισμό και τι όχι είναι κάτι υποκειμενικό. Την τελική απόφαση θα πρέπει να λάβει ο τεχνικός διευθυντής της Dorna, Danny Aldridge.

«Βασικά αυτός (ο Aldridge) έχει το δικαίωμα της άρνησης, λόγω του ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γράψεις έναν τεχνικό ορισμό του τι επιτρέπεται και τι όχι. Ένας γενικός ορισμός που ακολουθεί είναι ότι το εξωτερικό σχήμα του fairing θα πρέπει να είναι λίγο πολύ ένα παραδοσιακό fairing μοτοσυκλέτας.

«Αυτό που αναζητά είναι ένα ομαλό περίγραμμα στο εξωτερικό. Μπορεί να είναι φαρδύτερο από ότι στο παρελθόν, λόγω του ότι οι κανονισμοί επιτρέπουν ως τα 600mm φάρδος. Οι περισσότερες μοτοσυκλέτες δεν ήταν τόσο φαρδιές. Έτσι μπορούν να τις κάνουν φαρδύτερες.

«Είναι εντελώς στο χέρι τους, όμως το εξωτερικό περίγραμμα θα πρέπει να είναι ομαλό, χωρίς πράγματα να εξέχουν. Το ότι μεγαλώσαμε το όριο βάζοντας τα φτεράκια μέσα, είναι εντελώς νόμιμο. Συμπίπτει μάλιστα και με τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια σχετικά με αυτά που εξείχαν από τη μοτοσυκλέτα.»

Τέλος ο Webb δήλωσε πως οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις λύσεις τους ως και τον εναρκτήριο αγώνα στα τέλη του Μάρτη, καθώς αυτή τους η επιλογή θα είναι και αυτή που θα ξεκινήσουν τη χρονιά.

«Με ότι ξεκινήσουν τη χρονιά, θα έχουν μόνο μια αναβάθμιση ακόμα όποτε τη θέλουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όμως αυτό είναι. Δύο για τη χρονιά ούτως ώστε να υπάρχει περιορισμός της εξέλιξης, ώστε να μπορούμε να το παρακολουθούμε.

«Πριν φτάσουμε στο πρώτο GP θα πρέπει να αποφασίσουν με τι θα ξεκινήσουν τη χρονιά. Και θα έχουν πιθανότατα μια ιδέα στο πίσω μέρος του μυαλού τους σχετικά με την ποια θα είναι η επόμενη αναβάθμισή τους.

«Έτσι θα δείτε μερικά διαφορετικά πράγματα τώρα και στη Doha. Στον τεχνικό έλεγχο για το GP της Doha θα πρέπει να πουν, ‘Αυτό είναι το σημείο εκκίνησής μας για τη χρονιά.’»

Αφήστε μια απάντηση