Μεγάλες κόντρες που άφησαν εποχή – Rossi VS Marquez

Το MotoGP είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα σε δύο τροχούς, για πολλούς μάλιστα είναι το κορυφαίο μηχανοκίνητο πρωτάθλημα του πλανήτη. Μέσα στους αγώνες όμως υπάρχει πάντοτε ανταγωνισμός, που πολλές φορές φέρνει μεγάλες αντιπαλότητες και δυσάρεστα συμβάντα… 

Οι μεγάλες ‘κόντρες’ συνήθως δημιουργούνται ανάμεσα σε σπουδαίους αναβάτες, που θέλουν να αποδείξουν ο ένας στον άλλον ποιός είναι ο καλύτερος. Μάλιστα, συμβαίνει κυρίως στους δύο κορυφαίους οδηγούς της εκάστοτε γεννιάς.

Στα (πολλά) χρόνια ύπαρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έχουμε δει μεγάλες αντιπαλότητες να γεννώνται, με κάποιες από αυτές να μην έχουν ξεθωριάσει ποτέ. Και είμαστε σίγουροι πως, λόγω της φύσης του αγωνίσματος, πολύ δύσκολα θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Σε αυτό το πρώτο μέρος του κύκλου των αφιερωμάτων μας, θα δούμε δύο αναβάτες που εξακολουθούν να μάχονται ακόμη και σήμερα στις πίστες ανά το Παγκόσμιο. Ο λόγος για τους Valentino Rossi και Marc Marquez.

Οι δύο αναβάτες βρέθηκαν μαζί στην πίστα για πρώτη φορά το 2013, με τον Rossi να υμνεί ευθύς εξ’ αρχής τις (τεράστιες) ικανότητες του νεαρού Ισπανού. Ο Ιταλός προερχόταν από δύο χρονιές στην Ducati και όταν επέστρεψε στη Yamaha το 2013, δεν ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί τον ‘μικρό’.

Οι σχέσεις των δύο ξεκίνησαν ιδανικά

Όμως ο Rossi δεν είναι αναβάτης που επαναπάυεται, αντιθέτως, είναι ένας αναβάτης ο οποίος πάντοτε εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας πάντα έναν και μόνο στόχο· το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Marquez ήρθε σε μια εποχή όπου ο Rossi δεν αποτελούσε αρχικά απειλή, ο πεισματάρης Ιταλός όμως βελτιώθηκε και έγινε και πάλι (πολύ) ανταγωνιστικός. Έτσι οι δύο τους άργησαν κάπως να «συγκρουστούν», καθώς όσο ο Marquez δεν είχε αντίπαλο (το 2013-14) όλα ήταν καλά και μεταξύ τους υπήρχε εξαιρετικό κλίμα.

Οι δύο τους έδειχναν σαν δύο καλοί φίλοι, οι οποίοι διασκέδαζαν τους αγώνες τους αλλά και τις μάχες μεταξύ τους. Ποιος θα ξεχάσει το προσπέρασμα του Ισπανού στον Rossi στην Corkscrew της Laguna Seca το 2013, όπου πολλοί το παρομοίασαν με αυτό που είχε κάνει ο Ιταλός στον Casey Stoner, πέντε χρόνια πριν. Ο αγώνας έληξε υπέρ του Marquez, με τον Rossi να τον ‘πειράζει’ μετά το τέλος του αγώνα, ενώ και οι δύο γελούσαν σαν μικρά παιδιά.

Γέλια και πειράγματα μετά το τέλος του αγώνα της Laguna Seca – 2013

Αρκετός κόσμος έβλεπε στο πρόσωπο του νεαρού αναβάτη του HRC τον νέο Rossi, ενώ και ο Ιταλός με την στάση του ήταν σαν να τον έχριζε διάδοχό του. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν, καθώς ο Vale αισθανόταν ακόμη δυνατός και ήθελε να επιστρέψει ως διεκδικητής του Τίτλου. Σε καμία περίπτωση ο Rossi ακόμη και σήμερα δεν βιάζεται να ορίσει κανέναν για συνεχιστή της δυναστείας του, ακόμη έχει να δώσει. Και μάλιστα πολλά.

Παρ’ όλα αυτά οι καλές σχέσεις μεταξύ τους συνεχίστηκαν και εκτός ορίων της πίστας, με τον ‘Γιατρό’ να καλεί τον αντίπαλό του στο φημισμένο ράντσο του πρώτου στην Ταβούλια της Ιταλίας. Εκεί, στον προσωπικό χώρο προπόνησης του Ιταλού, οι δύο τους διασκέδασαν και οδήγησαν στο χώμα, με τον Rossi να δείχνει τα πατήματα της πίστας του στον Marquez.

Rossi και Marquez προπονούνται μαζί στον Motoranch του Ιταλού

Το 2015 όμως, όλα έμελλαν να αλλάξουν. Ο Rossi κυνήγησε το πρωτάθλημα με σθένος τη στιγμή που ο Marquez έκανε απανωτά λάθη που τον απομάκρυναν όλο και περισσότερο από τον 3ο συνεχόμενο τίτλο του. Η πρώτη τους σύγκρουση έγινε στην Αργεντινή την ίδια χρονιά, με τον Rossi να κερδίζει και τον Marquez να καταλήγει στην αμμοπαγίδα.

Ο αναβάτης της Yamaha είχε ξεκινήσει τη χρονιά με νίκη, με τον Marquez να απαντά στο Texas, στο δεύτερο αγώνα. Στον τρίτο αγώνα ο Ισπανός ξεκίνησε δυνατά όμως μια κακή επιλογή ελαστικών τον είδε να χάνει έδαφος, με τον Rossi να τον φτάνει με μεγάλη ταχύτητα.

Η μάχη μεταξύ τους διήρκησε μόλις μισό γύρο, με τον Ιταλό να κάνει μάλιστα μια αποτυχημένη προσπάθεια προσπεράσματος, την οποία και ολοκλήρωσε λίγες στροφές αργότερα. Ο Marquez, χωρίς να έχει συνηθίσει την ήττα, προσπάθησε να αμυνθεί ακουμπώντας με τον Rossi στην 5η στροφή της πίστας. Στην επόμενη στροφή όμως και κατά την αλλαγή κατεύθυνσης οι δύο τους ακούμπησαν ξανά, με τον Marquez να πέφτει, χάνοντας τον αγώνα.

Η κόντρα αρχίζει – Termas de Rio Hondo 2015

Όμως, ακόμη και τότε, οι δύο αναβάτες δεν έδειχναν ενοχλημένοι – ίσως όμως να είχε πληγωθεί ο εγωισμός του αναβάτη της Honda. Η επόμενη σύγκρουση των δύο – με τα πρώτα σημάδια της καταστροφής των σχέσεων τους να γίνονται εμφανή – έγινε στο Assen την ίδια χρονιά.

Το δίδυμο έκανε έναν εκπληκτικό, ταχύτατο αγώνα, με κανέναν να μην είναι σε θέση να τους πλησιάσει. Οδηγώντας ταχύτητα έφτασαν ως το τέλος, με το τελευταίο ‘S’ της θρυλικής Ολλανδικής πίστας να μένει στην ιστορία. Πρώτος έφτασε εκεί ο Ιταλός, με τον Marquez να ‘βουτάει’ την τελευταία στιγμή από την εσωτερική, εκβιάζοντας κάπως το προσπέρασμα. Ο Rossi όμως είναι έμπειρος, κρατά την γραμμή του, ακουμπούν και ο αναβάτης της Yamaha κερδίζει, έχοντας ‘ισιώσει’ προηγουμένως το εσάκι.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα ο Marquez ήταν θυμωμένος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είχα την εσωτερική και έκανα κανονικά την στροφή, εκείνος όχι» ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας «την επόμενη φορά, ξέρω τι πρέπει να κάνω». Ο Rossi ήταν πιο ήρεμος – είχε κερδίσει άλλωστε – και προσπαθούσε να εξηγήσει ότι ο Marquez ευθυνόταν που ξεπέρασε τα όρια της πίστας.

Δεύτερη επαφή με τον Rossi νικητή – Assen 2015

Οι επόμενοι αγώνες δεν έκρυβαν νέες αναταραχές, το πρωτάθλημα όμως έμελλε να πάρει ‘φωτιά’ στους τελευταίους αγώνες. Το Grand Prix του Phillip Island θα άλλαζε για πάντα τις σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό τον αγώνα τον κέρδισε ο Marquez, με τον Ισπανό να δείχνει πως έκανε ότι ήθελε στην πίστα της Αυστραλίας. Κέρδισε μόλις στα τελευταία μέτρα τον συμπατριώτη του, Jorge Lorenzo, με τον Rossi να ολοκληρώνει τρεις θέσεις πιο πίσω.

Ο Ιταλός τότε κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι περιόριζε τον ρυθμό όποτε ήθελε, μόνο και μόνο για να προστατεύσει τον Lorenzo στην κορυφή. Αυτό θα μείωνε τη διαφορά μεταξύ των αναβατών της Yamaha, οι οποίοι και μάχονταν για το πρωτάθλημα. Ο Rossi μάλιστα είπε ότι οι Lorenzo-Marquez συνεργάζονται, ώστε το πρωτάθλημα να το πάρει Ισπανός.

Και τότε ήρθε η Sepang. Ο Marquez – αρνούμενος τις κατηγορίες του Rossi, αποφάσισε να κάνει τη ζωή του Ιταλού εφιάλτη την Κυριακή του αγώνα. Και του την έκανε. Με προσπεράσματα οριακά, σκληρά και με οδήγηση ‘όλα για όλα’, εντός όμως των ορίων των κανονισμών.

O Rossi λύγισε, άρχισε τα νοήματα προς τον αντίπαλό του και τελικά ‘έσπασε’. Γιατί μπορεί στο συμβάν στην προτελευταία στροφή της Μαλαισίας να μην είχε πρόθεση να ρίξει τον Marquez, σε καμία περίπτωση όμως δεν είχε δικαίωμα να ανοίξει τη γραμμή του, περιορίζοντας το χώρο του αναβάτη της Honda. Το πως βρέθηκε ο Ισπανός στο έδαφος, είναι άλλη ιστορία. Ο Rossi πήρε ποινή για την κίνησή του και εκκίνησε τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς από την τελευταία θέση.

Ο αγώνας της Μαλαισίας άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τους αγώνες

Το πρωτάθλημα χάθηκε από εκείνο το μεσημέρι στην γεμάτη υγρασία Μαλαισία για τον ‘Γιατρό’, ο οποίος συνέχισε να κατηγορεί – εκτενέστερα μάλιστα – τον συναθλητή του για το ότι προσπαθεί να του στερήσει τον Τίτλο. Το έκανε και μετά το τέλος του αγώνα στη Βαλένθια, όπου η οδήγηση του Marquez ήταν και πάλι ύποπτη για τον Ιταλό.

Και φτάσαμε στο 2016. Οι δύο άνδρες δεν μιλιόνταν, πουθενά, ασχέτως αν υπήρχαν κάμερες ή όχι. Όμως, στη Βαρκελώνη – με τον Luis Salom να έχει χάσει τη ζωή του μία ημέρα πριν – οι δύο μονομάχοι έσφιξαν για πρώτη φορά τα χέρια τους μετά από πολύ καιρό. Έδωσαν μια δυνατή και δίκαιη μάχη στον αγώνα και μετά το τέλος του παραμέρισαν τις μεταξύ τους διαφορές σαν καλοί επαγγελματίες.

Οι δύο τους έσφιξαν τα χέρια επαναφέροντας τα χαμόγελα στα paddock

Τα πράγματα μεταξύ τους δεν έφτιαξαν, απλά ηρέμησαν λίγο δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανθρώπινη ζωή. Λίγους μήνες αργότερα έδωσαν μια ακόμη λυσσαλέα μάχη – θύμισε τη Sepang – στο Silverstone της Αγγλίας. Ο Marc κέρδισε τη μάχη, έκανε λάθος όμως και έχασε τελικά τη θέση του από τον Ιταλό.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο δεν είναι φιλικές, όμως είναι πιο χαλαροί και μπορούν να κάθονται στον ίδιο χώρο χωρίς να έχουν παρατράγουδα. Το τι σκέφτονται όμως, είναι άλλη ιστορία. Ειδικά ο Rossi, που έχει χρεώσει εξ’ ολοκλήρου την απώλεια του Τίτλου του 2015 στον Marquez. Όχι, ο Ιταλός δεν έχει ξεχάσει και όπως έχει δηλώσει, το μόνο που του δίνει αυτή η ιδέα είναι κίνητρο. Κίνητρο να επιστρέψει στην κορυφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μοτοσυκλέτας.

Αφήστε μια απάντηση