Παρουσίαση – MV Agusta F4 RC

Το 2017 είναι μια σημαδιακή χρονιά για τις hypersport μοτοσυκλέτες. Race replicas με 220+hp, ανθρακονήματα παντού, ηλεκτρονικά συστήματα που ως πριν μερικά χρόνια, ούτε που φανταζόμασταν ότι θα μπορούμε κάποια στιγμή να τα αποκτήσουμε. Και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, βλέπεις την MV Agusta F4 RC.

Το άρθρο αυτό είναι παρουσίαση μιας νέας μοτοσυκλέτας, όμως δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο αναλέητο κυνηγητό των εταιριών για την κατασκευή της απόλυτης superbike. Όλοι πλέον περνούν την αγωνιστική τους κληρονομιά στις ναυαρχίδες τους και η MV Agusta με το τόσο ένδοξο παρελθόν, δεν θα μπορούσε να μείνει από έξω.

Τι προσφέρουν λοιπόν οι Ιταλοί; Ότι πιο κοντινό μπορείς να αποκτήσεις στη μοτοσυκλέτα του Leon Camier, με την οποία ο Βρετανός αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK. Και για να δείξουν οι άνθρωποι της MV Agusta ότι η μοτοσυκλέτα τους έχει αυτό το «κάτι», αποφάσισαν να το κάνουν αντιληπτό από την πρώτη ματιά.

Ήθελαν να την κάνουν εντυπωσιακή. Τα κατάφεραν

Κόκκινο με λευκό, λογότυπα χορηγών και το νούμερο «37» στα αγωνιστικά number plates της, την κάνουν να μοιάζει σαν να βγήκε μόλις από αγώνα. Εξ΄άλλου, είναι ίδια με αυτήν του Camier, με τη διαφορά ότι τα φώτα της σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απλά αυτοκόλλητα. Όσο για το «37», συμβολίζει τους Παγκόσμιους Τίτλους που έχει κατακτήσει η θρυλική Ιταλική εταιρία, έτσι, για να οδηγείς και να δείχνεις την ιστορία της πιο επιτυχημένης φίρμας των «μακαρονάδων».

Κατασκευάζεται σε μόλις 250 κομμάτια, με τους συλλέκτες ανά τον κόσμο να θέλουν να την κάνουν δική τους, δίνοντάς της μια θέση ανάμεσα στις ειδικές, ξεχωριστές κατασκευές που έχει συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Όμως, επειδή ο πραγματικός σκοπός ύπαρξής της είναι να αγωνίζεται, πάμε να δούμε τι το ιδιαίτερο έχει η F4 RC κάτω από fairing της.

Με την αγορά της παραλαμβάνεις και ένα racing kit, το οποίο περιλαμβάνει μια εξάτμιση τιτανίου της SC-Project, η οποία έχει μονή απόληξη. Το ιδιαίτερο με αυτή την εξάτμιση είναι ότι έχει εξελιχθεί ΜΑΖΙ με την αγωνιστική Ηλεκτρονική Μονάδα Διαχείρισης (ECU), ώστε να συνεργάζονται και να αποδίδουν τέλεια.

Αυτή η ECU έχει κατασκευαστεί με ένα και μόνο σκοπό. Τον απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας από τον αναβάτη. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να κάνει τη διαφορά, όμως, μόνο ένας ικανός και ταλαντούχος αναβάτης θα μπορέσει να πάρει το μέγιστο από αυτήν. Η τεχνολογία MVICS 2.0 (Motor & Vehicle Integrated Control System) σου επιτρέπει τον έλεγχο πολλών και διαφορετικών παραμέτρων.

H πάνω όψη της MV Agusta F4 RC

Ευαισθησία γκαζιού, μέγιστη ροπή, φρένο του κινητήρα, απόκριση κινητήρα και περιοριστής ορίου στροφών. Αρκετά για να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό αναβάτη θα λέγαμε. Οι αλλαγές των ταχυτήτων βοηθιούνται από το 2.0 EAS (Electronically Assisted Shift), με το Quick Shift να ολοκλήρώνει ένα πολύ δυνατό πακέτο ηλεκτρονικών.

Η ιπποδύναμη με αυτές τις αλλαγές αυξάνεται στους 212hp στον στροφαλοφόρο άξονα, στις 13.600σαλ, με την F4 RC να διαθέτει τον πλέον εξελιγμένο εν σειρά κινητήρα της MV Agusta, τον «Costa Corta». Φυσικά μπορείς να την αφήσεις και χωρίς το racing kit, ώστε να αποδίδει «μόνο» 205hp.

Διαφορές παρατηρούνται στην ουρά της μοτοσυκλέτας, όπου δεσπόζει τον μονόσελο και το ανθρακονημάτινο κάλυμμα στο κάτω μέρος της ουράς, το οποίο είναι πανάλαφρο και δεν αφήνει την θερμοκρασία της εξάτμισης να περάσει στα πλαστικά μέρη της F4 RC. Στο εμπρός μέρος οι καθρέφτες αφαιρούνται εύκολα και προσφέρονται ergal τάπες για να κλείσεις τα κενά που αφήνουν.

Το πλαίσιο παραμένει το ίδιο με αυτό της απλής F4, το γνωστό τύπου trellis με τους ατσάλινους σωλήνες. Στο πίσω μέρος του όπου και εδράζει το μονόμπρατσο ψαλίδι ενισχύεται με πλάκες αλουμινίου, παρέχοντας τη δυνατότητα αλλαγής του ύψους, ώστε να μπορείς να επηρεάσεις τη δυναμική της οδήγησης.

Κολάζ με highlight τα προϊόντα της Öhlins

Οι αναρτήσεις είναι και αυτές κορυφαίες, με την Σουηδική Öhlins να έχει την τιμητική της. Στο εμπρός χρησιμοποιείται ένα αντεστραμμένο πηρούνι NIX 30, έχοντας ξεχωριστά την ρύθμιση της υδραυλικής συμπίεσης (στην αριστερή μπότα) και την απόσβεση της επαναφοράς (στην δεξιά μπότα). Στις ρυθμίσεις υπάρχει και η προφόρτιση του ελατηρίου.

Στο πίσω μέρος συναντούμε ένα αμοτισέρ TTX 36 της ίδιας εταιρίας, το οποίο παρέχει τις ίδιες ρυθμιστικές επιλογές όπως και το πηρούνι. Οι ρυθμίσεις σε αυτή την περίπτωση γίνονται με μηχανικούς ρυθμιστές. Μπροστά από το τεπόζιτο υπάρχει και ένα σταμπιλιζατέρ της Öhlins, το οποίο έχει και αυτό τη δυνατότητα προσαρμογής.

Στα φρένα τώρα, η Brembo προσφέρει κορυφαία ποιότητα και απόδοση, με την ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων να συνεργάζεται με δίσκους 320χιλ και μια ακτινική τρόμπα για το εμπρός μέρος. Στο πίσω μέρος έχουμε μια τετραπίστονη δαγκάνα και έναν δίσκο 210χιλ, ενώ διατίθεται στον αρχικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας το ABS της Bosch 9 επιπέδων. Συμπληρωματικά διαθέτει και RaceMode, ενώ υπάρχει και ένας περιοριστής ανύψωσης του πίσω τροχού, κατά το δυνατό φρενάρισμα (Rear wheel Lift-up Mitigation – RLM).

Μια ακόμη υπερμοτοσυκλέτα για λίγους, που όμως γνωρίζοντας και μόνο την ύπαρξη της σε κάνει να αναρωτιέσαι· τι άλλο μένει να δούμε από μία μοτοσυκλέτα έστω και περιορισμένης παραγωγής;

Η ενυπωσιακή πίσω όψη με την μονή απόληξη και η επιβλητική «αγωνιστική» εμπρός όψη

Αφήστε μια απάντηση