Παρουσίαση – Yamaha MT-09

Τρία χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, η MT-09 αλλάζει, ωριμάζει και γίνεται καλύτερη (και ομορφότερη) από ποτέ.

Οι αλλαγές που αποφάσισε η Yamaha για την μοτοσυκλέτα της είναι αρκετές, χωρίς όμως να αποκλίνει από τον αρχικό στόχο για τον οποίο κατασκευάστηκε η MT-09. Με μια πρώτη ματιά, θα λέγαμε ότι πλέον θυμίζει έντονα την μεγαλύτερη MT-10, κάνοντάς μας να απορούμε και σε αυτήν την περίπτωση, ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας μοτοσυκλέτας 900cc ίδιου τύπου και μίας 1000cc.

Η νέα MT-09

Την ίδια απορία είχαμε και με τις Z900/1000 της Kawasaki, με τις κατασκευάστριες εταιρίες να φαίνονται σιγά σιγά να θέλουν να επιστρέψουν στην άλλοτε κραταιά κατηγορία των 900cc. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξουμε βέβαια στη νέα μοτοσυκλέτα, είναι η εξωτερική της εμφάνιση, διαθέτοντας πλέον μια νέα οψη, πιο επιθετική αλλά και καλαίσθητη.

Πηγαίνοντας στα πιο κύρια χαρακτηριστικά της, ο κινητήρας της παραμένει ο ίδιος με αυτόν της αρχικής έκδοσης. 877cc, με 114hp άλλωστε, μοιάζουν ιδανικά για το χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Απαράλλαχτο μένει το πλαίσιο, το τεπόζιτο όμως διατηρεί μόνο την χωρητικότητά του ίδια (14 λίτρα).

Ίδια μένει και η LCD οθόνη, όμως η άνω όψη αλλάζει, καθώς τα φλας μετακινήθηκαν δίπλα από το ψυγείο, ενώ τα όργανα είναι πλέον πιο κοντά στα νέα, διπλά φανάρια.

Η εμπρός όψη θυμίζει την MT-10

Ας περάσουμε όμως τώρα στις αλλαγές. Το υποπλαίσιο είναι, κοντύτερο κατά 30mm και δίνει μια ελαφρά ανύψωση στο πίσω μέρος. Στο τελείωμά του συναντούμε ένα νέο φανάρι, τύπου LED. Νέα είναι και η σέλα, 5mm ψηλότερη από πριν.

Η MT-09 διαθέτει για τη νέα χρονιά τον συμπλέκτη Assist & Slip της Yamaha, προσφέροντας πιο ομαλές και ακριβείς αλλαγές. Ταυτόχρονα, δρα και ως συμπλέκτης ολίσθησης, όταν η μοτοσυκλέτα έχει αρνητικό φορτίο. Έτσι, η Yamaha ισχυρίζεται ότι η μανέτα χρειάζεται 20% λιγότερη χρήση, κάνοντας την καθημερινή μετακίνηση πιο άνετη και ξεκούραστη.

Σε αυτό το ποσοστό συμβάλλει και η εξάλλειψη της χρήσης της μανέτας και κατά το ανέβασμα των ταχυτήτων, καθώς η νέα μοτοσυκλέτα είναι εφοδιασμένη με το Yamaha Quick Shift System, έτσι, για να ευκολύνει και άλλο τις ημέρες μας μαζί της.

Ανανέωση έχουμε και στο μπροστινό σύστημα της MT-09, όπου συναντούμε ένα πηρούνι 41mm. Στην αριστερή του πλευρά έχουμε την ρυθμιση της απόσβεσης συμπίεσης, ενώ η ρύθμιση επαναφοράς γίνεται στο δεξί μέρος.

Οι τρεις χρωματικές επιλογές της MT-09

Τέλος, της βάρος της μοτοσυκλέτας βρίσκεται στα 193kg και θα διατίθεται σε τρία χρώματα, στο μπλε electric της Yamaha, στο γκρι με τους εκθαμβωτικούς, λαχανί τροχούς και στο «κακό», μαύρο. Η τιμή της αναμένεται κοντά στις 9.000€.

Αφήστε μια απάντηση