Παρουσίαση – Yamaha TMax, TMax DX και TMAX SX

Το TMax της Yamaha είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα maxi scooter της κατηγορίας του, με τις αποδείξεις να βρίσκονται στις ποσότητες των πωλήσεων. Για το 2017 αναβαθμίζεται καθώς όπως λέει και ο λαός, το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο.

Η Yamaha παρουσίασε για πρώτη φορά το TMax το 2001, με το scooter να συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια αρκετά επιτυχημένης πορείας. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να εξηγήσουμε τον τίτλο· για το 2017 θα υπάρχουν τρεις εκδόσεις με το TMax να είναι το βασικό μοντέλο, στο οποίο μπορείς εσύ να προσθέσεις τα δικά σου εξαρτήματα.

Το TMax SX προορίζεται για πιο «σπορτίφ» τύπους, δίνοντας την επιλογή ειδικών χρωματισμών αλλά και επιλογών αναβάτη. Αν θέλεις το κορυφαίο TMax όμως, τότε το DX φτιάχτηκε για σένα. Περισσότερα ηλεκτρονικά, D-MODE, Cruise Control, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θερμαινόμενα χερούλια και σέλα. Τι άλλο να ζητήσεις;

Yamaha TMax, TMax DX και TMAX SX

Το δημιούργημα των Ιαπώνων θα διαθέτει και το Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T), το οποίο κάνει το TMax το πρώτο μοντέλο της Yamaha με CVT τελική μετάδοση που θα διαθέτει ride-by-wire σύστημα γκαζιού.

Νέα είναι και η ECU, η οποία σύμφωνα με τη Yamaha προσδίδει πιο ομαλή απόκριση στο γκάζι, δίνοντας μια πιο σπορ αίσθηση της δύναμης. Αλλαγών συνέχεια έχουμε και στην εξάτμιση αλλά και τον ιμάντα της κίνησης, ο οποίος κατασκευάζεται από ανθρακονήματα και είναι 15mm στενότερος από τον αντίστοιχο του 2016. Αυτό επέτρεψε στους μηχανικούς της εταιρίας να χρησιμοποιήσουν και ελαφρύτερες μπίλιες, δίνοντας  άλλη αίσθηση στις επιταχύνσεις.

Επειδή η επιτάχυνση όμως πρέπει να μπορεί και να ελέγχεται με κάποιο τρόπο (ειδικά όταν είναι πολλή), πλέον υπάρχει και Traction Control. Ναι. Traction Control. Σε scooter. Πλέον μπαίνει παντού, οπότε γιατί όχι;

Και περνάμε στο πλαίσιο. Η σειρά TMax πάντα είχε την διάθεση να δίνει την αίσθηση μοτοσυκλέτας στον αναβάτη της, και το νέο μοντέλο αναμένεται να το κάνει καλύτερα από όλους τους προκάτοχούς της. Το υλικό κατασκευής είναι το αλουμίνιο, όπως και το ψαλίδι, το οποίο φέτος είναι 40mm μακρύτερο.

Ίσως ο πιο όμορφος χρωματικός συνδυασμός

Το πλαίσιο συμβάλλει τα μέγιστα στην βελτίωση κατανομής των μαζών στο κέντρο του maxi scooter, ενώ έχει και άλλη γεωμετρία σε σχέση με πέρυσι. Λόγω του υλικού του αλλά και της γενικότερης «δίαιτας» του νέου TMax, το βάρος έχει μειωθεί κατά 9kg.

Σειρά έχει η πίση ανάρτηση, η οποία είναι και αυτή νέα. Το οριζόντιο αμορτισέρ έχει σχεδιαστεί ώστε να συνεργάζεται αρμονικά με το νέο, μακρύτερο ψαλίδι, για βελτίωση της άνεσης στην οδήγηση αλλά και την απόσβεση των ανωμαλιών του οδοστρώματος.

Ακόμη και τα ελαστικά είναι νέα, μειώνοντας το μη αναρτώμενο βάρος κατά 1kg. Το μέγεθος δεν άλλαξε, με το εμπρός να είναι 120/70-15 και το πίσω 160/60-15.

Στα όργανα συναντάμε ένα αναλογικό ταχύμετρο και ένα ίδιου τύπου στροφόμετρο, ενώ ανάμεσά του υπάρχει μια TFT οθόνη η οποία περιέχει ενδείξεις για το οδόμετρο, δύο μετρητές ταξιδίου, την τρέχουσα κατανάλωση καυσίμου και την εξωτερική θερμοκρασία. Ανάλογα την έκδοση που θα αγοράσεις, υπάρχουν και ενδείξεις για το TCS, το D-MODE και το Cruise Control.

Πληρέστατα τα όργανα της νέας TMax

Η Yamaha επιπλέον έχει δημιουργήσει το σύστημα ‘έξυπνο κλειδί’ αλλά και το συστημα ‘κλείδωμα του κεντρικού σταντ’, τα οποία σου επιτρέπουν να θέσεις σε λειτουργία τον κινητήρα και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσεις τη σέλα, ή να κλειδώσεις/ξεκλειδώσεις το κεντρικό σταντ, εφόσον έχεις φυσικά το κλειδί κάπου πάνω σου.

Και επιεδή τόση ώρα μιλάμε όντως για scooter και όχι για μοτοσυκλέτα, ας περάσουμε στο θέμα που απασχολεί αυτούς που θέλουν το όχημά τους να έχει αποθηκευτικό χώρο και μάλιστα αρκετό. Ο χώρος κάτω από τη σέλα μεγάλωσε, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» δύο κράνη τύπου jet.

Τέλος, αν στον εξοπλισμό σου έχεις ένα μπουφάν Dainese D-AIR® Street jacket, τότε τα νέα είναι ευχάριστα. Η Yamaha διαθέτει στον προεραιτικό εξοπλισμό του TMax ένα σύστημα συμβατό με την τεχνολογία της Ιταλικής φίρμας, το οποίο αν εντοπίσει χτύπημα, ανοίγει αμέσως τον ειδικό αερόσακο του μπουφάν, ώστε να προστατέψει τον αναβάτη από τραυματισμούς στο πάνω μέρος του σώματος. Φυσικά, όλα αυτά χωρίς καμία υλική ένωση μεταξύ του scooter και του μπουφάν. Καλό;

Αφήστε μια απάντηση