Παρουσίαση – Kawasaki Versys-X 300

Με την τελευταία τάση των touring μοτοσυκλετών να αποκτούν μικρές αδελφές (βλέπε BMW GS, Suzuki V-Strom), η Kawasaki δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη, παρουσιάζοντας την Versys-X 300.

Η νέα μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων δανείζεται τον δικύλινδρο κινητήρα της Ninja 300, στον οποίο δεν έγινε όμως καμία μετατροπή, ώστε να ταιριάξει με το διαφορετικό ύφος της Versys. Έτσι, αναμένεται να αποδίδει περίπου 34hp, ένα νούμερο αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της νεοσύστατης κατηγορίας.

Πέραν του κινητήρα όμως, η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα είναι σχεδιασμένη από «λευκό χαρτί», με το πλαίσιο και τα περιφερειακά να είναι εντελώς νέα. Το σχεδιαστικό τμήμα της Kawasaki εδώ έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, δίνοντας στην Versys-X μια όμορφη και λεπτή σιλουέτα, αντάξια του ονόματός της.

 

Οι αναρτήσεις τις έχουν αρκετά μεγάλη διαδρομή, ώστε να κάνουν την οδήγηση πιο άνετη. Μπροστά συναντάμε ένα τηλεσκοπικό πηρούνι 41mm, ενώ πίσω ένα μονό αμορτισέρ αερίου, με προοδευτικό σύστημα Uni-track.

Περνώντας στους τροχούς, βλέπουμε ότι η Kawasaki χρησιμοποιεί τροχούς με ακτίνες, αντί για χυτούς που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές τις. Το μέγεθος του εμπρός ελαστικού είναι 100/90/19, ενώ του πίσω 130/80/17.

Με αυτή την επιλογή στα ελαστικά και σε συνδυασμό με τα 170kg της μοτοσυκλέτας, οι Ιάπωνες θέλουν να κάνουν την Versys πιο ευέλικτη αλλά και πιο «εύκολη» στην οδήγηση, ειδικά για τους νέους αναβάτες – στους οποίους και απευθύνεται.

Οι δαγκάνες των φρένων είναι της Nissin, ενώ για ασφαλέστερη πέδηση η Kawasaki προσφέρει και ABS, το οποίο βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας. Σε αυτό προσθέστε και τον συμπλέκτη ολίσθησης, ο οποίος έρχεται να εξαφανίσει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού κατά το απότομο κατέβασμα των ταχυτήτων. Και όλα αυτά σε μοτοσυκλέτα των 300cc… Αλλάξαν οι εποχές.

Ψηλότερα τώρα, στα όργανα, παρατηρούμε ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα,το οποίο αποτελείται από δύο LCD οθόνες και ένα μεγάλο αναλογικό ταχύμετρο. Οι ενδείξεις θα λέγαμε ότι είναι υπεραρκετές, καθώς μπορείς να ελέγχεις την σχέση του κιβωτίου, το διπλό μετρητή ταξιδίου, την τρέχουσα αλλά και τη μέση κατανάλωση και το υπόλοιπο της διακύμανσης του καυσίμου.

Τέλος, υπάρχει και ένα λαμπάκι για την οικονομική οδήγηση (eco), το οποίο σύμφωνα με την εταιρία, αν ανάβει συνέχεια, το τεπόζιτο θα σε «βγάλει» για περίπου 385 χλμ. Ξεχνάς το πρόσωπο του βενζινά με λίγα λόγια.

Η μοτοσυκλέτα θα διατεθεί στην αγορά σε ακόμη δύο εκδόσεις, την Urban και την Adventure. Στην πρώτη περίπτωση θα την αποκτήσεις με ένα tank pad, χούφτες, κεντρικό σταντ και μία κεντρική βαλίτσα, χωρητικότητας 30l, ενώ στη δεύτερη θα διαθέτει tank pad, σωληνωτά «κάγκελα» προστασίας του κινητήρα και ένα ζεύγος πλαϊνών βαλιτσών, χωρητικότητας 17l η κάθε μία. Διαλέγεις και παίρνεις.

Η πρόταση της Kawasaki στην μικρή κατηγορία θα λέγαμε ότι παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς μπορούν να την αποκτήσουν νέοι αναβάτες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της μοτοσυκλέτας αλλά και κάποιοι, πιο έμπειροι, που θέλουν μια μικρή και οικονομική μοτοσυκλέτα.

Αφήστε μια απάντηση