Παρουσίαση – Ducati 1299 Superleggera

Λοιπόν, μπορεί τα πολλά λόγια να είναι φτώχεια, όμως η 1299 Superleggera ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να περιγραφεί μέσα σε λίγες μόνο γραμμές. Οπότε καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τη γέννηση ενός θαύματος… Ενός θαύματος της Ducati.

«Τι το εξαιρετικό έχει λοιπόν αυτή η νέα μοτοσυκλέτα των Ιταλών», ρωτούν μερικοί. Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να σας προετοιμάσω, αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη μοτοσυκλέτα και όχι, δεν απευθύνεται σε όλους μας.

Οι άνθρωποι πίσω από την ομάδα εξέλιξής της είναι κάθετοι· κάνουν λόγο για την πιο εξελιγμένη superbike μοτοσυκλέτα που κύλησε ποτέ τους τροχούς της από τη γραμμή παραγωγής κάποιου εργοστασίου. Τι έχουν κάνει; Πάμε να τα δούμε ένα – ένα.

Ducati 1299 Superleggera 2017

Πέρυσι παρουσιάσθηκε η Panigale R, μια μοτοσυκλέτα χωρητικότητας 1198cc, που κατασκευάσθηκε ώστε να μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα WSBK. Φέτος οι Ιταλοί είπαν να το πάνε ένα βήμα παραπέρα, αρχίζοντας από τον κινητήρα.

Του έδωσαν λοιπόν σχεδόν 100cc περισσότερα (1285cc), γιατί από ότι φαίνεται η ροπή του προηγούμενου δεν τους έφτανε… (!) Έχοντας ως βάση τον «νορμάλ» 1299, η Superleggera διαθέτει νέα πιστόνια, τα οποία επανασχεδιάσθηκαν στο πάνω μέρος τους ώστε να αυξηθεί η συμπίεση, φθάνοντας τώρα το 13.0:1.

Ducati 1299 Superleggera 2017

Οι βαλβίδες είναι μεγαλύτερες και κατασκευασμένες από τιτάνιο, ενώ οι εκκεντροφόροι άξονες τροποποιήθηκαν ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερο βύθισμα. Σειρά είχαν οι κεφαλές, με τις εισαγωγές και τις θύρες εξαγωγής να επανασχεδιάζονται.

Οι μπιέλες κατασκευάστηκαν από τιτάνιο, ενώ ο στρόφαλος και το βολάν ελαφρώθηκαν. Όσο για τα χιτώνια των κυλίνδρων, η Ducati επανέφερε το αλουμίνιο, καθώς το χρησιμοποιούσε ήδη στην 1199, τη στιγμή που η απλή 1299 χρησιμοποιούσε το ατσάλι.

Με αυτές τις αλλαγές οι «κόκκινοι» ανακοινώνουν απώλεια βάρους από τον κινητήρα της τάξεως των δύο περίπου κιλών, ενώ ταυτόχρονα η ιπποδύναμή του έχει αυξηθεί κατά 10 περίπου ίππους σε σχέση με τον απλό κινητήρα μιας 1299 (215hp / 11.000 rpm).

Ducati 1299 Superleggera 2017

Και επειδή «Superleggera» για τους Ιταλούς σημαίνει «πανάλαφρο» για εμάς, η ειδική αυτή έκδοση έχει «μπόλικο» ανθρακόνημα πάνω της. Και όταν λέμε «μπόλικο», το εννοούμε. Κρατήστε σημειώσεις.

Πλαίσιο και ψαλίδι είναι κατασκευασμένα από αυτό, ενισχυμένα στα σημεία από αλουμίνιο τύπου 7075. Από ανθρακονήματα είναι κατασκευασμένοι και οι τροχοί, κάνοντας την αντίσταση κατά την κύληση μικρότερη. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη «δίαιτα» της Panigale, ελαφρώνοντας τη μοτοσυκλέτα κατά 3,99 κιλά.

Περνώντας στις αναρτήσεις, συναντάμε προϊόντα της Σουηδικής Öhlins, με το FL936 πηρούνι να δεσπόζει στο εμπρός μέρος και το αμορτισέρ TTX36 στο πίσω. Το πίσω αμορτισέρ μάλιστα έχει ελατήριο κατασκευασμένο από τιτάνιο. Μικρότερο βάρος έχουμε και εδώ, με τη μοτοσυκλέτα να χάνει ακόμη 1,85 κιλά από τις αναρτήσεις.

Μα θα μου πείτε, αφαιρούν – αφαιρούν κιλά, πόσα έμειναν; Θα σας πω. 167 έμειναν. Γεμάτη. Τι λέτε; Να τα αφήσω;

Και για να κλείσουμε με το κεφάλαιο «ανθρακόνημα και 1299», θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ΚΑΙ το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αυτό.

Ducati 1299 Superleggera 2017 goes naked

Μια τέτοια μοτοσυκλέτα χρειάζεται και αρκετά ηλεκτρονικά για να μπορεί να… οδηγηθεί και οι άνθρωποι της Ducati δεν απογοήτευσαν ούτε σε αυτόν τον τομέα. Νέες επιλογές για το traction control, το σύστημα Ducati Slide Control αλλά και το Ducati Wheelie Control EVO, κάνουν την εμφάνισή τους.

Ηλεκτρονικών συνέχεια έχουμε με το Cornering ABS, ενώ υπάρχει και σύστημα ελέγχου εκκίνησης (Ducati Power Launch). EBC (έλεγχος φρένου κινητήρα) και ένα quickshifter, ολοκληρώνουν μια θαυμάσια μοτοσυκλέτα.

Παρουσιάσθηκε από τον Casey Stoner στην έκθεση του Μιλάνου και προκάλεσε τα έντονα βλέμματα θαυμασμού από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση. Η νέα Superleggera θα έχει τσουχτερή τιμή, όμως, αυτά που προσφέρει, είναι σίγουρο ότι τα αξίζουν. Και αν ξεχάσατε, θυμηθείτε· 215hp για 167kg γεμάτη. Απίστευτα πράγματα…

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση