Αφιέρωμα Johann Zarco: Ο πρωταθλητής της «μεσαίας τάξης»

Μετά το αφιέρωμα στον «μικρό πρωταθλητή» της σεζόν του 2016, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει κάτι άλλο, πέρα απά ένα αφιέρωμα στον πρωταθλητή της μεσαίας κατηγορίας. MiniBiker του σημερινού άρθρου λοιπόν, ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Moto2, Johann Zarco!

Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου το 1990 στις Κάνες, μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Γαλλίας. Γοητευμένος από μικρή ηλικία με τους δυο τροχούς, ο Johann απο το 2003 ήρθε σε επαφή με τους αγώνες όταν και πήρε μέρος αρχικά σε Ιταλικά πρωταθλήματα mini-moto και εν συνεχεία σε Ευρωπαϊκά.

Δείχνοντας απο νωρίς το ταλέντο του, ο νεαρός τότε Johann τερμάτισε δεύτερος στα πρωταθλήματα Senior Mini European και European Open τις χρονιές 2005 και 2006 αντίστοιχα, ενώ το 2006 πήρε μέρος και στο Ιταλικό πρωτάθλημα των 125cc.

Ένα χρόνο μετά, ο Zarco πήρε συμμετοχή στην πρώτη χρονιά του θεσμού Red Bull Rookies Cup, το πλέον γνωστό πρωτάθλημα ανάδειξης νέων ταλέντων. Στην πρώτη του αυτή προσπάθεια κερδίσε τον τίτλο με 3 νίκες και συνολικά 6 βάθρα σε μόλις 7 αγώνες, μια επίδοση που ήταν αρκετή για να ενταχθεί στην ακαδημία της Red Bull MotoGP!

Johann Zarco #5 – Red Bull Rookies Cup

Την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε σποραδικές εμφανίσεις στο Ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ το 2009 ο Γάλλος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των 125 κυβικών με την ομάδα WTR San Marino, παίρνοντας τον πρώτο του βαθμό στον πρώτο του κιόλας αγώνα, στην πίστα του Qatar.

Ο καλύτερός του τερματισμός εκείνη την αγωνιστική περίοδο ήταν η αξιοπρεπέστατη 6η θέση, σε μία πίστα που γνώριζε πολύ καλά απο τα Ιταλικά πρωταθλήματα· αυτή του Mugello! Το 2010 παραμένει στην WTR ξεκινώντας την χρονιά με 8 συνεχόμενους τερματισμούς στους βαθμούς, καταλήγοντας στην 7η θέση της τελικής κατάταξης.

Κάπου εκεί κανει την εμφάνιση του για ακόμη ενα ταλέντο ο Aki Ajo (ιδιοκτήτης της Ajo Motorsport) και το 2011 (η τελευταία χρονιά της δίχρονης εποχής για την μικρή κατηγορία) βρίσκει τον Johann Zarco στην ομάδα του Φινλανδού, Avant-AirAsia-Ajo με μοτοσυκλέτα της Derbi.

Johann Zarco #5 – Derbi Avant AirAsia Ajo Team

Με αυτή την ομάδα πραγματοποίησε μια άκρως ανταγωνιστική σεζόν αφού με μία νίκη, τέσσερις pole positions και έντεκα βάθρα τερματίζει 2ος στη συνολική κατάταξη, πίσω απο τον πρωταθλητή Nicolas Terol. Το 2012 μεταβιβάστηκε απο τη μικρή κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Moto2, μια κατηγορία που έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα της καριέρας του.

Johann Zarco #5

Αφού πέρασε τα τρία πρώτα χρόνια στις ομάδες JiR Moto2, Came Ioda Racing Project και AirAsia Caterham με έξι τρίτες θέσεις ως καλύτερα αποτελέσματα, οι δρόμοι του συμπαθή Γάλλου και της Ajo Motorsport ενώθηκαν ξανά το 2015. Με αυτή τη μεταγραφή ο Zarco έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το πλαίσιο της Kalex και κάπου εδώ ξεκινάει η κυριαρχία του!

Η πρώτη νίκη του στη μεσαία κατηγορία έρχεται στον τρίτο αγώνα της πρωταθλήματος του 2015 στην Αργεντινή, ενώ ο Johann χρειάστηκε να μας επιδείξει τις γυμναστικές του ικανότητες άλλες 7 φορές, μιας και κάθε φορα που κερδίζει, έχει καθιερώσει εναν δικό του τρόπο πανηγυρισμού!

Johann Zarco – Ο «δικός του» πανηγυρισμός

Η συγκομιδή των 354 βαθμών σε αυτή τη χρονιά αποτελεί και αριθμό ρεκόρ για την ιστορία της Moto2! Πολλοί αν οχι όλοι θα περίμεναν να δουν τον πρωταθλητή της μεσαίας κατηγορίας να μεταβαίνει στο MotoGP και ειδικά μετά απο τέτοια κυριαρχία, άλλα ο Zarco αφού δεν βρήκε “ανταγωνιστικό κάθισμα”, σκέφτηκε πως ηταν καλό να παραμείνει άλλη μια χρονιά στη Moto2.

Johann Zarco – Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2, 2015

Όπως μας έδειξε η ιστορία, αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Το 2016 δεν ξεκινάει τόσο καλά για τον Γάλλο, αφού μέχρι και τον 5ο αγώνα της χρονιάς βρισκόταν στη 4η θέση της βαθμολογίας, πίσω απο Alex Rins, Sam Lowes και Tomas Luthi.

Όλα έδειχναν πως θα ήταν αρκετά δύσκολο να ανακάμψει, όμως ο Johann Zarco παραδίδοντας μαθήματα εμπειρίας και μεθοδικότητας εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αντιπάλων του και με σταθερούς και γρήγορους αγώνες κέρδισε συνολικά 7 Grand Prix, κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της Moto2, έναν αγώνα πριν το τέλος της σαιζόν, στη Μαλαισία!

Johann Zarco – Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2 – 2016

Η κατάλληλη στιγμή για το μεγάλο βήμα έφτασε, αφού το 2017 θα τον απολαύσουμε στη κατηγορία που κάθε “miniBiker” εχει όνειρο να φτάσει, το MotoGP, οδηγώντας μια Yamaha M1 για λογαριασμό της ομάδας Tech3.

Johann Zarco #5 – Yamaha M1 Tech3 2017

Ο Johann Zarco με 16 νίκες συνολικά στις κατηγορίες Moto3-Moto2 είναι ήδη ο πιο επιτυχημένος Γάλλος αναβάτης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Αφήστε μια απάντηση